Gästrecension

: Blodsockerblues i köket
Blodsockerblues i köket Fredrik Paulun
2004
Hälsokostrådets förlag
5/10

Påstridig hemkunskapsbok

Utgiven 2004
ISBN 9197457051
Sidor 160
Illustratör Johan Franzén
Medförfattare Arne Adler

Om författaren

Fredrik Paulún är en av Sveriges mest kända författare inom näringslära, och många av hans böcker har översatts till flera olika språk. Han är även känd som näringsexperten från tv-programmet Toppform. Fredrik har tidigare gett ut två kokböcker tillsammans med hälsokocken Oscar de Hoog.

Gästinformation

Daniel Novianto Karlsson, kock student vid Restauranghögskolan i Grythyttan, med stort intresse för snabbmatsområdets trender. Daniel har bland annat jobbat Villa Källhagen i Stockholm.

Sök efter boken

Om man inte har befunnit sig på en annan planet eller i ett främmande land den senaste tiden så kan man omöjligt ha missat GI-vågen; eller Glykemiskt Indexet (GI) som är dess fulla namn. Du har antagligen hört om ämnet i tv och tidningar, nästan dagligdags senaste tiden. Det har utvecklats från att vara en angelägenhet för hälsofreaks till att bli en trend som både Tjockholmens deltagare och gemene man nu ska förstå sig på.

Mannen och förespråkaren bakom detta i Sverige är Fredrik Paulún. Han har skrivit om ämnet sen mitten av nittiotalet i båda tidningar och böcker, och kan numera även ses i programmet Toppform där han GI-undervisar deltagarna. Jag måste dock säga att mannen rekommenderas i bokform för att han är ganska påstridig live.

Boken har en pedagogisk utformning där de grundläggande begreppen för metoden tas upp. Historik och fördelar förklaras, men även faror och fällor med att misstyda eller missuppfatta de många tabeller som finns för olika livsmedel. Praktiska exempel visas, det vill säga hur man äter och räknar enligt metoden.

Det måste dock påpekas att detta inte är en avslappningslitteratur, utan en oumbärlig bibel om man är nyfiken på GI-metoden. Det krävs en motiverad läsare för att inte tröttna på de många begrepp i ämnet näringslära. Men har man motivationen och intresset kommer boken att ge mycket.

Efter den ganska tunga teoretiska delen kommer det roliga: maten!

Men om man väntar på rafflande kul recept, ackompanjerat av häftiga bilder, kan man fortsätta vänta, eller enklare, byta bok. Lite roligare kunde det få vara och fler bilder vore önskvärt, för att tvätta bort hemkunskapsbokskänslan. Som kokbok betraktad känns den därför inte speciellt kul. Till Paulúns försvar måste dock sägas att recepten är på gränsen till överpedagogiska och därför en skön kontrast till de många slarviga recepten som finns i många andra kockböcker. Att merparten av ingredienserna inte är främmande för en vanlig landsortsbutik måste ses som en klar fördel.

Avslutningsvis, om man bara förstått hälften av Fredrik Palúns budskap, är det en vinst för de flesta. Om du vill ändra formen på kroppen, vare sig det gäller vikt ner eller upp, eller helt enkelt börjat bry dig om dig själv, och vill må bättre, eller kanske bara är nyfiken, är denna bok oumbärlig. Man börjar tänka mat på ett annat sätt, vilket känns livsviktigt aktuellt i den tid vi nu lever i.

Daniel Novianto Karlsson

Publicerad: 2005-07-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-14 14:37

Kategori: Gästrecension, Recension | Recension: #1696

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?