Gästrecension

: Streetfood
Streetfood Marcus Samuelsson
2004
Natur och Kultur
7/10

Mångkulturella storstadsläckerheter

Utgiven 2004
ISBN 9127355772
Sidor 160
Medförfattare Bo Madestrand

Om författaren

Marcus Samuelsson driver stjärnkrogen Aquavit och den japanskinfluerade restaurangen Riingo i New York. 2003 blev han vald till New York Citys bästa kock.

Gästinformation

Johan Enemar har läst gastronomi i Umeå och Grythyttan och syns ofta på diverse mat- och dryckmässor. Bland meriterna finns köksjobb i Evian Frankrike och vingårdsarbete i Sydafrika. Idag utbildar Johan andra inom mat och dryck, jobbar med ett bokprojekt, samt arrangerar vinprovningar.

Sök efter boken

Marcus Samuelsson som är en stor entusiast för den så kallade gatumaten har nu knutit ihop säcken i och med Streeetfood. Här speglas all världens matkulturer i en aptitlig layout med bilder på mat och människor i rörelse. Marcus visar med sin kapitelindelning, frukost, brunch, lunch, fika, middag och nattmat, att streetfood utgör ett symbolvärde på storstadens mötesplats dygnet runt. I exemplarisk demokratisk anda där alla snällt står i kö, från trend- och modenissar, via kostymgubbar, till nattarbetande taxichaufförer och tidningsbud.

Där allsköns etniska avtryck görs, där sociala masker och förklädnader faller under möten och samtal, där alla är i samma behov av att få något välsmakande i magen, där trivs Samuelsson.

Varje recept är försedd med en kort informativ ingress. När jag läser boken finner jag en stor bredd i valda råvaror, vilka i recepten möts på ett så pass innovativt sätt att jag blir sugen på att prova dem själv.

Det framgår tydligt att gatumaten ej skall likställas med snabbmat. Streetfood är således mer än att bara värma. Mycket riktigt, vid en närmare titt på recepten framgår att förberedelser för kocken i streetfoodkök av vikt. Och när Samuelsson skapar recept har i regel asiatiska kryddor en framträdande plats. Vem blir förvånad över det? Säkerligen inte de som är bekanta med hans tidigare böcker eller som har sett honom i middagstipset från Nyhetsmorgon i Tv4.

Det bör tilläggas att kryddor som chilepeppar, ingefära, lime, vitlök, koriander etcetera, är tacksamma för att nå hög smak i maten och tålighet vid längre varmhållning. Helt enkelt en förutsättning för streetfoodköket som ständigt står i beredskap för sina gäster, oavsett antal och ankomsttid. Vidare är just sådana kryddor mycket frekvent representerade globalt.

Det här är en god idékälla med fungerande recept för den nyfikne hemmakocken i jakten på höga smaker. Dock är recepten främst av festmatkaraktär, på grund av det stora innehållet av salt, socker och fett.

Johan Enemar

Publicerad: 2005-07-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-14 14:39

Kategori: Gästrecension, Recension | Recension: #1696

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?