Recension

: Smart mat för din hälsa
Smart mat för din hälsa Anna Selby
2001
Forum
1/10

Oaptitligt

Utgiven 2001
ISBN 9137118048
Orginaltitel Miracle foods 25 super-nutritious foods for great health!
Översättare Lisbet Ekberg
Medförfattare Oona van den Berg (recept)

Om författaren

Anna Selby är författare till tio böcker, bland andra ”Aromatherapy” och ”The Healing Art of Chinese Herbalism”. Hon är även en framgångsrik journalist och har skrivit regelbundet för ”The Times”, ”the Evening Standard”, ”Harpers & Queen” och många andra specialiserade hälsotidsskrifter.

Sök efter boken

Att frisk mat gör en frisk kropp är ingen nyhet, och verkligen inget annat än sunt förnuft.

Att kemikalierna i vår mat i princip sliter på våra kroppar lika mycket som om vi vore regelrätta narkomaner går upp för allt fler. Vi blir lättare sjuka, får krämpor, utslag, allergier, för att inte tala om cancer, av att proppa kroppen full av estrar, besprutningsmedel och allehanda gifter dag efter dag.

Många vill inte tro på det. Andra orkar inte bry sig för att det är för jobbigt att bli så där ”politiskt korrekt”, en stämpel som exempelvis vegetarianismen har dragits med. Det är i och för sig inte så konstigt med tanke på vilka personligheter som främst driver kampen för veganism, vegetarianism och ekologisk odling.

Men många av våra samhälleliga problem beror faktiskt på de osunda produkter vi äter (man kan knappast kalla det råvaror), t.ex. överaktivitet och koncentrationssvårigheter hos barn och depressioner. Minns inte någon den gamla dängan: en sund själ i en sund kropp? Man kan inte må bra psykiskt om inte fysiken är som den ska.

Visst, det finns inga regelrätta bevis för att konserveringsmedel etc. skulle ha något att göra med sjukdomar som adhd. Sedan finns det också människor som tvivlar på att människan någonsin har varit i rymden – att allt egentligen bara var en komplott från Nevadaöknen. Andra människor tvivlar på antisemitismens verkningar under Det Stora Två. Det finns idioter till allt. Faktum är att jag har lättare att tro på att månlandningen -69 var något annat än ett amerikanskt jippo än att förneka att de gifter vi sätter i oss bryter ner våra kroppar.

För att komma till den aktuella boken så behandlar den just vilken mat som är smart att äta. Den rekommenderar användandet av ekologiska råvaror i recepten för maximal god påverkan på kroppen. Den förespråkar även viltköttet – ett mer hälsosamt alternativ till de sönderavlade tamdjuren. Det känns väl som en frisk fläkt i en annars så antianimalisk ideologi.

Tyvärr är denna bok rätt lik en hemkunskapsbok. Oinspirerande och med uselt rörig layout. Knappt något av recepten fick det att vattnas i munnen på mig, och de som gjorde det kan man lätt hitta i andra mer inspirerande böcker. Exempelvis så kan jag rekommendera Den stora vegetariska kokboken från Könemann. Lägg sedan till Vildmarksmeny av Sten A. Öhman och Bert Olls (som även innehåller något så fascinerande som helstekt grävling, på fullt allvar) så har du inspirerande och smart kokkonst rymdfärder från Smart mat för din hälsa.

Jag drar mig inte för att utfärda en varning för den här boken. En sådan dålig recept- och hälsokostbok gör mer skada än nytta.

Nina Lindström

Publicerad: 2001-10-29 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-17 20:41

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #364

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?