Recension

: Det asiatiska köket
Det asiatiska köket Oona van den Berg
2002
Egmont Richters
6/10

Lättlagat men svårinköpt

Asiatisk mat är för de flesta under femtio ungefär lika exotiskt som pizza. Det är sällan någon höjer på ögonbrynet om man gör sushi en fredagskväll. Men om någon får för sig att göra kåldolmar eller strömming med löksås, så … ja, ni fattar. Asiatisk mat är en del av den svenska husmanskosten, i högre grad än rotmos med fläsk.

Kokboken Det asiatiska köket innehåller en rad recept från Kina, Japan, Korea, Kambodja och nästan alla andra asiatiska länder. Om man har tröttnat på att använda färdiga currypastor, och vill ge sig in det asiatiska köket på riktigt så passar den här boken utmärkt. Här görs allt från början.

Den som exempelvis vill göra currypasta musaman måste ha sexton mer eller mindre ovanliga ingredienser och om man känner sig sugen på rendangbiff måste kila ner till sin lokala asiatiska livsmedelsaffär och köpa, bland tjugo ingredienser, färsk galangal, citrongrässtjälkar, kaffir limeblad och tamarindvatten.

Det kan med andra ord vara lite problematiskt att lägga vantarna på vissa av de råvaror som krävs, men har man väl gjort det är det inte särskilt svårt att laga maten. Bilderna på maträtterna är stilrena och fina, så om man bara har nudlar hemma kan man äta dessa titta på bokens bilder och låtsas att man käkar singaporenudlar med tigerräkor och char-sui fläsk. Sånt brukar funka för mig.

Mattias Nyberg

Publicerad: 2002-04-22 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-14 13:19

Kategori: Recension | Recension: #545

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?