Recension

: Trädgårdens fyra årstider
Trädgårdens fyra årstider Steven Bradley
2001
Forum
5/10

Inspirationskälla för trädgårdsvänner

Utgiven 2001
ISBN 9137118102
Sidor 271
Orginaltitel A year in the garden
Översättare Inger Palmstierna

Om författaren

Steven Bradley är trädgårdsmästare och en av Englands mest populära TV-ansikten när det gäller trädgårdsprogram. Han har skrivit ett 20-tal trädgårdsböcker.

Sök efter boken

Detta är den typ av trädgårdsböcker där den absoluta ordningen råder. Växter är sorterade i långa listor med angivande av egenskaper, höjd, planteringsavstånd och så vidare. Kantskurna gräsmattor, formklippta buskar och spaljerade fruktträd blandas med utvikningsblad om hur man bygger en kallbänk eller anlägger en stendamm. Ogräs bekämpas med en militärisk drill. Och det är ju på sitt sätt rätt. För att betvinga naturens eviga försök till sin egen ordning krävs en stark och tydlig kontroll.

Men jag skulle aldrig våga ta med den här boken till min kolonilott. Min vildvuxna fläder och mina vilt spretande vinbärsbuskar skulle göra uppror. Min krasse skulle lägga krokben för mig och mina hallonbuskar skulle nog försöka sticka ut ögonen på mig.

Nej, man skall sitta i soffhörnet och låta sig inspireras av alla instruktiva bildserier och all kunskap som finns inom dessa pärmar. Här kan vi till exempel läsa om konsten att klippa en gräsmatta, något som är mycket mer komplicerat än jag kunde drömma om. Men de vackra färgbilderna och de inte mindre vackra akvarellmålade instruktionsbilderna gör läsningen till ett nöje.

Detta är en bok som beskriver engelsk klimatologi och trädgårdsfilosofi trots att översättaren Inger Palmstierna har gjort tappra försök att anpassa boken till svenska förhållanden.

För dom som alltid smörjer in spadens blad med olja varje höst, och som tycker om att sätta små parafinerade papperspåsar över krysantemumblommorna vid regn är nog denna bok lämplig, men den sortens trädgårdsmänniskor kan antagligen allt som står i denna bok redan.

För oss andra är den en tröstebok att bläddra i när ogräset har tagit ett strypgrepp på trädgården ännu en gång. Det finns ändå en perfekt trädgårdsvärld, om så bara i bokform.

Som bredvidläsningslitteratur vill jag rekomendera "En andra natur. En trädgårdsodlares bildningsväg" av Michael Pollan. Den är också en sann inspirationskälla för en trädgårdsvän, men från en helt annan synpunkt. Pollan skriver på ett humoristiskt och filosofiskt sätt om sina vedermödor med att anlägga en trädgård. Han berättar på ett sätt som åtminstone jag finner mera verklighetsanknutet.

Tommy Arvidson

Publicerad: 2001-10-30 00:00 / Uppdaterad: 2009-04-25 20:59

Kategori: Recension | Recension: #365

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?