Recension

: Flykten från Stalins läger
Flykten från Stalins läger Slavomir Rawicz
2005
Historiska Media
5/10

Fängslande läsning

Utgiven 2005
ISBN 918505738X
Sidor 272
Orginaltitel The long walk
Översättare Margareta Nylander
Först utgiven 1956

Om författaren

Slavomir Rawicz föddes 1915 nära Pinsk i östra Polen (idag Vitryssland). Han studerade arkitektur och lantmäteri i Warszawa åren 1932-1938. Rawicz blev sedan reservofficer inom kavalleriet. Den 5 april 2004 avled Slavomir Rawicz i sitt hem i England. ”Flykten från Stalins läger” blev hans enda bok.

Sök efter boken

När Slavomir Rawicz greps av den sovjetiska säkerhetstjänsten hyste han tankar om att det faktum att han hade slagits mot tyskarna skulle vara honom till hjälp. Enligt den logiken fungerade emellertid inte det sovjetiska maskineriet. Istället ansågs det självklart att han var spion, hans mor var ju ryska!!! Efter fruktansvärda förhör där tortyr var regel dömdes han mot sitt nekande till tjugofem års straffarbete.

Rawicz hade dock inga planer på någon långvarig vistelse i Sibirien dit han skickades. Snart började han och några kamrater planera en minst sagt våghalsig rymning. Mot sig hade de förutom stängsel och vakter också klimatet och det faktum att de befann sig ofattbart långt från närmaste fristad.

Efter otaliga strapatser och sexhundra mil till fots når de friheten. Och deras historia är naturligtvis både imponerande och spännande, främst det förstnämnda. Flyktböcker om man nu vill bilda kategori brukar vara spännande, ibland på gränsen till outhärdliga i sitt skakande av känseltrådar. Nervdallret finns också i Flykten från Stalins läger men kanske inte i lika hög grad som man kan förvänta sig. De sovjetiska förföljarna lyser med sin frånvaro, de litade förmodligen till att vintern skulle göra deras jobb. Inte heller några sekvenser där gruppen är så där riktigt nära att åka fast finns med. Istället är det själva prestationen man böjer sig för. Avståndet som sagt, sexhundra mil till fots, bara det! I princip utan hjälpmedel tog de sig alltså genom både det sibiriska vinterlandskapet och den brännande Gobiöknen på väg mot Indien och friheten.

Emellanåt verkar det hela något tillrättalagt, kanske medvetet eller kanske på grund av att stundens vedermödor gjort minnesbilderna suddiga. Riktig alla detaljer känns helt enkelt inte trovärdiga. Exempelvis är författaren säker på att han sett snömän vilka beskrivs noggrant "…påminde om både björn och apa men man kunde inte ta dem för någondera delen. Till färgen var de rostbruna." Även skildringen av ökenvandringen känns något överdriven, kanske nån dag för mycket utan vatten.

Men prestationen som sådan behöver man inte tvivla på och snömän eller inte så var det de gjorde en enastående bedrift och ett bevis på vad människor kan klara av om längtan och livsgnistan är tillräckligt stark.

Per Warmark

Publicerad: 2006-03-23 00:00 / Uppdaterad: 2015-07-19 00:02

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1962

13 kommentarer

Ni får nog lägga till ett "X" på ISBN-numret. Tack för en bra recension, men nu känns det lite onödigt att läsa boken ;). Det verkar som om jag fick ut allt ur recensionen…

Niels Oregistrerad 2006-03-23 00:42
 

X:et på plats. Tack för påpekandet Niels.

Per Warmark Medlem 2006-03-23 07:00
 

hans mor var ryska? (första stycket) ska nog vara tyska, eller? r och t ligger bredvid varandra på tangentbordet…

micke Oregistrerad 2006-03-23 22:13
 

Det skall faktiskt vara ryska vilket ytterligare illustrerar den sovjetiska ologiken!

Per Warmark Medlem 2006-03-24 07:42
 

alltså det brister i logiken nånstans, det finns ju 100 milj människor/ryss/halvryssar vars mödrar är ryska och inte fan hamnade alla i läger?

micke Oregistrerad 2006-03-24 14:06
 

Han tillhörde det Polska kavalleriet.

Tomas Oregistrerad 2006-03-25 15:23
 

Så är det till slut dags att avslöja århundradets LÖGN! DÖ Slavomir!!!!

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2502&a=597392
http://sydsvenskan.se/nojen/article203899.ece

Victor Oregistrerad 2006-12-22 11:57
 

ehum – han är redan död…

micke Oregistrerad 2006-12-22 12:12
 

Jag vet. Förbannat synd måste jag säga. Det aset.

Victor Oregistrerad 2006-12-24 11:42
 

även om det är lögn så är det en ***** bra bok =)

Jonas Oregistrerad 2007-09-27 16:24
 

Märkligt att inte dagensbok.com har ändrat texten när det är bevisat att Rawicz hittat på historien och ALDRIG gjort den långa vandringen. Detta enligt östeuropajournalisten Kjell Albin Abrahamson (http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/femtioarig-logn-avslojad)som också talat in (den lögnaktiga) ljudboken. Men det går alltid att ta politiska poäng, även på en lögn.

Johan N Oregistrerad 2012-05-26 21:26
 

Varför det inte ändrades redan 2006 kan jag inte svara på, nu skriver inte Per för Dagensbok längre och då känns det märkligt att gå in och ändra i hans text. Det framgår ju ändå av kommentarerna att författaren har diktat ihop sin påstådda sanna historia.

Camilla Hällbom Redaktionen 2012-05-28 00:22
 

Är det denna flykting som Kjell Albin Abrahamsson intervjuade i England?

Lars Norin Oregistrerad 2021-10-17 11:41
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?