Recension

: Balaclava
Balaclava Johan Ribe
2005
Hägglunds förlag
1/10

Felstavat om klotter

Utgiven 2005
ISBN 9171231293
Sidor 278

Om författaren

Född i Umeå, men numera bosatt i Stockholm. Graffitikonstnär och före detta djurrättsaktivist. ”Balaclava” är hans debutroman.

Sök efter boken

Det värsta att se var nog när skottet brann av. När det ett ton tunga djuret handlöst föll till golvet varpå benen började rycka och sprattla.

Titeln på Johan Ribes debutroman är Balaclava, vilket också är namnet på en ansiktshuva som i medierna blev synonymt med militanta veganer och politiska upprorsmakare under det aktivistiska nittiotalet. Romanen berättar historien om graffiti-André, som 1993 flyr Umeås alltmer ihärdiga ordningsmakt och hamnar i Stockholm där han, efter att ha hatat ordningsmakt och sprayat tunnelbanevagnar en liten tid får en närmast religiös uppenbarelse, i form av en söt tjej med palestinasjal, och bestämmer sig för att bli vegan – fritar ett gäng hönor – sprayar lite mer tunnelbanor – eldar upp en slakteribuss – reser till New York och målar tunnelbanor – kommer hem – blir pappa – lämnar det gamla livet bakom sig, eller ”ställer balaclavan i garaget” som André (eller Ribe) skulle ha uttryckt det hela.

Till att börja med ställer jag mig frågan hur intressant det är att överhuvudtaget är att fördjupa sig inom någon annan än den rent estetiska aspekten av graffitivärlden. Kanske är det meningen att det ska kittla lite att läsa om dessa olagliga målare och deras egenframkallade krig mot landets kollektivtrafik, men efter att ha läst 278 sidor om André så måste jag påstå att jag sällan mött någon karaktär jag brytt mig mindre om. Ska det verkligen räcka med att yppa ordet ”subkultur” för att få en bok utgiven? Ja, uppenbarligen var det tillräckligt för Hägglunds förlag. Och jag tycker det är beklämmande.

Med i Balaclava-fallet dras även vegan-rörelsen, som i Ribes värld handlar mindre om politik och djurens rättigheter och mer om spänningen i att spraya ”Mördare” på ladugårdsväggar och elda slakterier än att engagera sig i en viktig etisk samhällsfråga. Skildringarna av hur de militanta veganerna räddar ett fåtal höns och åker med dessa i banankartonger runt landet för att hitta fosterfamiljer är så overkliga att jag nästan, men bara nästan, längtar tillbaka till graffitiavsnitten.

Någon korrekturläsning har romanen inte heller utsatts för – stavfelen och syftningsfelen avlöser varandra i sådan utsträckning att tankarna ideligen lämnar graffiti-André. Lite tillspetsat undrar man om den tidigare graffitimålaren Ribe haft balaclavan på sig bakochfram när han skrev boken.

Textutdrag (Visa/göm)

Rikard Liljenskog

Publicerad: 2006-01-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-16 10:22

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1883

7 kommentarer

Kanske finns en poäng med att boken betonar spänningsmomentet med aktivism istället för politiken. Kanske är det egentligen mer det djurrättsaktivism o dylikt handlar om, för de flesta av utövarna, fast de förstås hellre skulle dö än erkänna det.

Henrik Oregistrerad 2006-01-15 03:54
 

Håller med ovanstående recension.
"Lite tillspetsat undrar man om den tidigare graffitimålaren Ribe haft balaclavan på sig bakochfram när han skrev boken". Hahaha

Jonas Oregistrerad 2006-05-28 00:32
 

jag har läst boken och tycker att den är riktigt bra o intressant.
jag målar själv det e kanske därför jag gillar boken vem vet?

neos Oregistrerad 2006-09-09 12:51
 

sträckläste den i några timmar.. håller till viss del me kritiken, men den är bra mkt bättre än mkt annat som trycks upp, och har du inget annat att tänka på än stavfel så bör du ta o fundera på en hobby.. kanske graff skulle va nåt??

oo Oregistrerad 2006-11-27 19:18
 

oo: Kanske skulle jag bli mer tolerant mot stavfel, syftningsfel och romaner i avsaknad av spänningsmoment om jag tillbringade mer tid i närheten av lackfärgsångor. Frågan är väl snarare om det är något eftersträvansvärt…

Rikard Liljenskog Medlem 2006-11-28 08:29
 

är man målare eller djurrättsaktivist så tvivlar jag på att man kommer tycka boken är dålig (inte annat folk heller) du som har gett boken kritik är väl antagligen bara nån moderatfjant som hatar all "klotter" du ser. själv streck läste jag boken. älskar att det hela tiden händer saker i den. en riktigt bra bok helt enkelt

danne Oregistrerad 2007-12-03 23:05
 

Det är bra att inte bara de akademiskt lagda, intellektuella, högutbildade får möjlighet att skriva och ge ut böcker om de ämnen som rör och berör dem. Boken är kanske inte den mest välskrivna, men ett ärligt arbete av en äkta fd vegan och grafittikille. Det behövs böcker för (och av!) människor från alla samhällsgrupper, även dem utan högsta akademiska utbildning, för att kunna ge en bild av sådant som händer utanför den värld så många av oss andra lever i.

Mariana Oregistrerad 2011-09-26 13:44
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?