Recension

: Fem personer du möter i himlen
Fem personer du möter i himlen Mitch Albom
2005
Forum
3/10

Du och jag döden

Utgiven 2005
ISBN 9137123688
Sidor 216
Orginaltitel The Five Persons You Meet in Heaven
Översättare Niclas Hval
Först utgiven 2003

Om författaren

Fotograf: Glenn Triest

Mitch Albom, född 1958, är bland annat örfattare, journalist, dramatiker och musiker. Hans bok Tisdagarna med Morrie låg etta på New York Times bestsellerlista i fyra år.

Albom Online – En site om skribenten, författaren och radiomannen Mitch Albom.

Sök efter boken

Döden måste vara det vanligaste temat inom alla konstformer, fast ser man till antalet verk som behandlar livet efter döden skulle man tro att hela mänskligheten består av ateister. Frågan är varför livet efter detta genererar så lite konst men döden så mycket? Funderar man kring döden är det i princip oundvikligt att tänka på vad som kommer efter. Förklaringen är nog egentligen rätt enkel. Konstnärer är sällan dumma, och det är dumt att angripa ett ämne som man inte behärskar. Och vem behärskar livet efter döden?

På ett principiellt plan attraheras jag av Fem personer du möter i himlen. Skildringar av livet efter detta är allt för sällsynta. Och fint vore det om Alboms roman kunde fylla behovet som uppstår i Bibelns och Koranens svallvågor. Den borde vara modern, filosofisk och skimrande. Istället är den en kalkon. Huvudpersonen Ed är en "good old American boy". Han krigar för sitt land, gifter sig och är aldrig någon till last. Han har bara en ånger – att han aldrig "gjorde något" med sitt liv. När han dör åttiotre år gammal kommer han till himlen. Där skiftar molnen färg lite då och då, och han får livet förklarat för sig av fem personer. De fem personerna får honom att förstå att hans liv var värdefullt även om han aldrig uppnådde sitt mål.

Den här romanen bygger onekligen på en fin tanke om alla människors lika värde, tyvärr lyckas Albom snedvrida den till katastrof. För katastrof är vad det skulle bli om folk tog åt sig andemeningen av Fem personer du möter i himlen. De skulle sitta framför teven och tänka att det spelar ingen roll om de blir nästa Hitler eller Moder Theresa eller sitter kvar och tar lite mer coca-cola. Kanske stämmer det, men fråga dig själv: behövs verkligen mer uppgivenhet?

Textutdrag (Visa/göm)

Elin Bennewitz

Publicerad: 2005-06-12 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-13 21:21

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #1656

3 kommentarer

Fråga dig själv: behövs fler intetsägande recensioner?

Johan Helgesson Oregistrerad 2005-06-12 04:56
 

"Tisdagarna med Morrie", vad jag avskydde den där fånsentimentala smörjan.

hankypanky Oregistrerad 2005-06-12 11:51
 

"Funderar man kring döden är det i princip oundvikligt att tänka på vad som kommer efter. Förklaringen är nog egentligen rätt enkel."
Ja Elin, det är den "nog"

stoff Oregistrerad 2005-06-12 23:09
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?