Recension

: On The Road With Bob Dylan
On The Road With Bob Dylan Larry Sloman
2002
Three Rivers Press
8/10

Was that the thunder that I heard?

Utgiven 2002
ISBN 1400045967
Sidor 464
Först utgiven 1978
Språk Engelska

Om författaren

Larry ”Ratso” Sloman är journalist och författare. Bland hans övriga böcker återfinns ”Reefer Madness – The History of Marijuana in America” och Howard Sterns självbiografi. Han är även återkommande bifigur i Kinky Friedmans deckare.

Sök efter boken

- This is Bob.
- Bob who?
- The real one.

1974 gav sig Bob Dylan ut på turné för första gången på 8 år. Resultatet var inte helt övertygande; biljetterna sålde, men känslan fanns inte där. När han kom hem började hans äktenskap med Sara falla sönder. ”Pain sure brings out the best in people”, och inom ett år hade han hittat inspiration till två av sina allra bästa skivor; Blood On The Tracks och Desire. Men han spelade inte live inför betalande publik på över ett år.

Sommaren 1975 fick han en idé. Han skulle ta med sig en hel hop gamla kompisar, allt från hans egna idoler som Joan Baez och Ramblin’ Jack Elliott till yngre förmågor som Mick Ronson (han ville ha Patti Smith också, men det skulle dröja 20 år innan de turnerade ihop). Som ett resande tivolisällskap skulle de dra från stad till stad, dyka upp med kort varsel, ge en helvetes konsert och sticka ut på vägarna igen. Att Desire ännu inte fanns i butikerna spelade ingen roll – Dylan ville ut och spela de nya sångerna. Och ta med sig familjen. Och göra en film. Och ha ut Rubin ”Hurricane” Carter ur fängelset. Och så… ja, allt. Nu. Fort.

Nu blev den här ”hemliga” turnén – The Rolling Thunder Revue – snarare en av hans mest väldokumenterade; filmen Renaldo And Clara underlig men fascinerande. Dussintals bootlegs, alla utklassade när Dylan för ett par år sedan gick med på att släppa en officiell liveplatta. Och så den här boken. För med på resan följer den unge journalisten Larry Sloman, döpt till ”Ratso” av Baez. Det var Dylan själv som erbjöd honom att hänga med, men det gör inte Slomans jobb lättare; folket runt Dylan tycker att han mest är i vägen och gör allt för att hålla honom så långt borta från Bob som möjligt.

Så under större delen av boken får vi följa Ratsos försök att komma i kontakt med Dylan på alla sätt han kan komma på, diskussioner med folk runtomkring, konsert efter konsert, nattliga bilresor genom 70-talets USA i jakt på turnébussarna. Han pratar låtskrivande med Joni Mitchell, gör hembesök hos Leonard Cohen, hänger på nattöppna fik och pratar med fans och prostituerade… Och när han väl får tag på huvudpersonen ser han till att göra det mesta av den tiden, grabbar tag i honom och öser ur sig åsikter och frågor som grott i skallen i 10 år – även om han inte alltid får svar.

”When you say in ‘Sad Eyed Lady’ that ‘my warehouse eyes my Arabian drums,’ is it two distinct separate images, ‘warehouse eyes’ and ‘Arabian drums’ or is it using eye as a verb, you know, ‘my warehouse eyes my Arabian drums.’”
Dylan looks befuddled. ”Yeah,” Sara tugs on his arm and smiles, ”I’ve always been curious about that, too.”
”Eh, uh,” Dylan’s at a loss for words, ”oh man, you always catch me at my worst, Ratso.”

Vi får mest korta glimtar av Dylan, och desto mer av Slomans försök att komma nära honom. Men när han får kontakt är det – kanske på grund av att ingen egentligen tar honom på allvar – den private Dylan han träffar, med garden nere, på gott humör och utan krav på sig att vara ikonen/legenden/rockstjärnan, bara Bobby. På så vis kommer Sloman närmare än kanske någon annan av Dylans många biografer, om så bara för några korta stunder på en kaotisk höstturné. I händerna på en bra skribent räcker det väldigt långt.

Textutdrag (Visa/göm)

Björn Waller

Publicerad: 2004-12-16 00:00 / Uppdaterad: 2009-10-09 09:44

Kategori: Recension | Recension: #1465

2 kommentarer

Finns inte denna översätt till svenska?

Jonatan Oregistrerad 2006-05-29 17:51
 

Jonatan: Inte såvitt jag vet, och jag kan inte hitta något om det, men omöjligt är det väl inte – mycket har hänt sedan 1978. Men det skulle kräva en riktigt bra översättare för att ro hem det i så fall.

Björn Waller Redaktionen 2006-05-29 22:41
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?