Recension

: Lyrics
Lyrics Bob Dylan
1994
HarperCollins Publishers
10/10

Pocketen i varje intellektuell luffares gitarrfodral

Utgiven 1994
ISBN 0586086471
Sidor 717
Först utgiven 1985
Språk engelska

Om författaren

Robert Dylan, född Robert Zimmerman i Minnesota 1941. Mannen som mer eller mindre uppfann singer/songwriter-grejen är inne på sitt femte decennium som rockstjärna och fortfarande synnerligen aktiv. Den rockmusiker som påstår sig inte vara influerad av honom ljuger.

Förutom 48 officiella album har han även fuskat i filmbranschen och skrivit ett par böcker.

Bob Dylan tilldelades Nobelpriset i litteratur 2016.

Bob Dylan – Officiell hemsida med nyheter, texter till de flesta låtar och annat.

Sök efter boken

Mannen som döljer sina rim så väl tack vare de långa böljande meningarna. Här är alla de meningarna, alla låttexter samlade innanför en bokpärm utan musik och jag lever med boken, skriver i på svenska vad svåra ord betyder och fyller i ovanför texten vilka ackord jag skall ta på gitarren om jag vill ge mig på att ge orden ton.

Detta är boken jag skulle vilja ta med till en öde ö. Det vill säga om jag skulle ha en gitarr på öde ön. Annars kanske det skulle bli någon modernistisk diktare. Men med gitarr tveklöst den här tummade pocketen där ackorden till låtarna fyllts i och svåra ord översatts.

Det är sålunda gestaltat att texterna inte klarar sig utan musiken, inte när jag har de flesta melodierna i huvudet och som sagt plitat dit Em, D, Am på Sara.

Men boken innehåller också roliga teckningar av Dylan och så texter som inte har någon musik att tillgå, bland dessa måste den fantastiska ”Last thoughts on Woody Guthrie” som trollbinder mig totalt med sin fulländade rytm och sin passion nämnas.

Annars är det bara njuta av Dylans bildspråk i ”Gates of Eden” t.ex. och hans sociala patos i sånger som ”Only a Hobo” och berättandet i de filmiska texterna som ”Joey” och ”Hurricane”.

Detta är boken jag skulle ta med mig till öde ön och jag skulle inte sörja för jag skulle hitta det jag vill sjunga/läsa, allt är väl sorterat kronologiskt och efter plattorna. Dessutom så finns det ett suveränt register längst bak med första rader och titlar i bokstavsordning.

Så jag kan lugnt, nasalt sjunga texterna upp mot bananerna som jag skulle livnära mig på och mot palmerna ovanför mig och mot stjärnorna på natten blänkande. En av dem är för alltid Bob Dylan.

Textutdrag (Visa/göm)

Csabi Urbán

Publicerad: 2004-12-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-14 23:45

Kategori: Recension | Recension: #1460

2 kommentarer

smärtan i "if you see her, say hello" då? är inte det något man skulle sitta o få brännskador av på en öde ö???

johannes Oregistrerad 2004-12-19 14:51
 

Absolut om inte solen bränt en före. MEn jag citerar hela den texten i min andra dylan rec. där jag skriver om dylan lexiconet så därför lämnas den okommenterad här liksom en massa andra pärlor!
Läs den om du inte gjort det.

csabi, dagensbok.com Oregistrerad 2004-12-19 22:18
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?