Text

Tema: Bob Dylan

Tema: Bob DylanÄr Bob Dylan litteratur? Att han nominerats till Nobelpriset (man får anta i första hand för sina låttexter) verkar ju tyda på att många tycker det i alla fall. Ett sådant pris till Dylan skulle givetvis vara en rejäl utvidgning av vad ”litteratur” är, men risken/chansen att Horace och gänget skulle ge det till honom är väl så pass liten att det är en hypotetisk fråga. Men om någon låtskrivare skulle förtjäna det är det väl kanske han som förvandlade rockmusik från 2-minuterslåtar om kysk tonårskärlek och bilar till något som kunde bli precis vad som helst.

Jo, vi vet. Det här är en boksajt. Men när Bob Dylan släpper första delen av sin självbiografi tar vi gärna det som ursäkt för att prata lite om ”the poet laureate of rock’n'roll” som han (man får hoppas ironiskt) kallar sig själv.

Nåja. Även om Dylan själv inte varit särskilt produktiv som författare i ordets traditionella mening har det skrivits desto mer OM honom – alltifrån ganska raka biografier om hans liv till spekulationer i hans plats i amerikansk folkkultur, analyser av hans texter, filmer, och gudstro, kompletta förteckningar över varenda minut han tillbringat i skivstudior och på konsertscener… Givetvis kan vi inte här ge någon sorts heltäckande genomgång av alltihop, men vi tipsar i alla fall om några aktuella böcker och några gamla favoriter.

Håll till godo!

Av Dylan | Om Dylan | Våra favoriter | Länkar


Av Dylan


Bob Dylan: Chronicles – Volume One
Self Portrait

”Ända tills jag faktiskt höll i den här boken var det en del av mig som bestämt hävdade “Aldrig i livet. Det är ett skämt. Skulle Dylan, som alltid varit så förtegen med sitt privatliv, ge ut en bok där han avslöjar allt?” Nå, det gjorde han nu inte riktigt. Att berätta hela sitt liv från början till slut har han aldrig en tanke på…” Läs mer


Bob Dylan: Lyrics
Pocketen i varje intellektuell luffares gitarrfodral

”Mannen som döljer sina rim så väl tack vare de långa böljande meningarna. Här är alla de meningarna, alla låttexter samlade innanför en bokpärm utan musik och jag lever med boken, skriver i på svenska vad svåra ord betyder och fyller i ovanför texten vilka ackord jag skall ta på gitarren om jag vill ge mig på att ge orden ton…” Läs mer


Bob Dylan: Tarantula
And he did write, uh-huh

”Bob Dylan började skriva den här boken någon gång i mitten på 60-talet. Vid den tiden gick han på ett antal inte helt lagliga substanser, levde bakom solglasögon och spottade ur sig låtar snabbare än skivbolaget hann ge ut dem. Det här var tiden då hans texter svämmade över av trasnapoleoner, korsbenta pirater…” Läs mer


Bob Dylan: Drawn blank
Dylan tecknar det han ser och inget mer

”Bob Dylan är ingen Carl Fredrik Hill. Bob Dylan är Bob Dylan även när han tecknar. Han använder papper och blyertspenna med mjukt blyerts och radergummit. Motiven är vardagliga, realistiska observationer, tecknade ur ett enkelt perspektiv. En lastbil, ett rum, människor, djur osv.…” Läs mer

Av Dylan | Om Dylan | Våra favoriter | Länkar


Om Dylan


Robert Santelli: Bob Dylan: Klippbok 1956-1966
Dignity never been photographed

”Det är mycket Dylan just nu. För ett par timmar sedan visade SVT andra delen av Martin Scorseses fantastiska dokumentär No Direction Home. För ett par veckor sedan svepte han igenom landet på turné och lämnade i vanlig ordning fansen antingen förtrollade, förvirrade eller förbannade. På skivdiskarna ligger…” Läs mer


Mats Jacobsson: Dylan i 60-talet
Poet i ständig förändring

”Ända sedan Robert Zimmerman som tonåring tog namnet Bob Dylan, spred myter om sig själv och gav sig in i den decennier långa karriär som med rätta kan sägas ha förändrat musikhistorien, har han varit en artist och poet i ständig rörelse. Han har vägrat stanna upp och låta sig begränsas av människors förväntningar…” Läs mer


Larry Sloman: On The Road With Bob Dylan
Was that the thunder that I heard?

”- This is Bob. – Bob who? – The real one. 1974 gav sig Bob Dylan ut på turné för första gången på 8 år. Resultatet var inte helt övertygande; biljetterna sålde, men känslan fanns inte där. När han kom hem började hans äktenskap med Sara falla sönder. ‘Pain sure brings out the best in people’, och inom ett år hade han hittat…” Läs mer


Karsten Jorgensen: Bob Dylan lexikon
“I’m a poet, and I know it. Hope I don’t blow it.”

”Det har hänt mig flertalet gånger när jag hyllat 1900-talets betydelsefullaste artist, att människan ifråga som skall övertygas om hans förträfflighet utbrister: – Bob Dylan, är inte han död? Nej, han är synnerligen levande och han kommer dessutom aldrig att dö på det sättet poesi aldrig dör för det den reinkarnerar…” Läs mer


Christian Braad Thomsen: Bob Dylan – En guide till hans skivor
Mest för fans

”Först måste ett par saker klargöras; Bob Dylans kompositioner är alltid bäst när han själv framför dem, Byrds har aldrig kommit i närheten av Dylans klass i sina tolkningar av hans låtar och Dylans version av “All Along the Watchtower” är bättre än både U2:s och Jimi Hendrix version av densamma för att nämna bara…” Läs mer

Av Dylan | Om Dylan | Våra favoriter | Länkar

Tema: Bob Dylan

Våra favoriter


Under sin snart 45-åriga skivkarriär har Bob Dylan släppt närmare 50 plattor. I och för sig finns det en försvarlig mängd samlingar, liveplattor och ”best of”, men ändå; vid sidan av The Never Ending Tour pågår ett Never Ending Writing. Inte illa. Vi i redaktionen har rotat i skivsamlingen och valt ut vilka låtar vi tycker är bäst. Det finns ju några att välja på.

Elin väljer ”Jokerman” från plattan Infidels, 1983. ”Enda favoriten.”

Anders väljer ”Sara” från plattan Desire, 1976. ”Sällan har Dylan sjungit så bra. En tidlös kärlekssång.”

Örjan väljer ”I’ll be your baby tonight” från plattan John Wesley Harding, 1967.

Ella väljer ”Ballad of a thin man” från plattan Highway 61 Revisited, 1965. ”För att den har den där dubbelheten, ibland kan man identifiera sig med oppositionen/sångaren som klankar ner på mr Jones och ibland med den här konventionella, disorienterade stackars idioten.”

Björn W väljer ”Desolation Row” från plattan Highway 61 Revisited, 1965. ”För sången och för sättet gitarrerna eldar på från ballad till fullt stomp.”

David väljer ”Leopard-Skin Pillbox Hat” från plattan Blonde on Blonde, 1966.

Csabi väljer ”Gates of Eden” från Bringing It All Back Home, 1965. ”Bilderna är helt sjuka och fantastiska, och sjunger högt och gudomligt gör han. Dessutom har jag snott ackordföljden till en egen låt!”

Micke väljer ”All Along the Watchtower” från plattan John Wesley Harding, 1967. ”En förjävla bra låt som tolkas bäst av Jimi Hendrix.”

Tema: Bob Dylan

Länkar


Dylanfans lärde sig snabbt att använda nätet – usenetgruppen rec.music.dylan startade redan 1989 – och med tiden har antalet sajter vuxit sig näst intill oöverskådligt. Dylan har också en rätt bra officiell sajt där man kan se låtförteckningar, läsa texter, lyssna på musik etc.

Ja, här nedan är några användbara platser att utgå från.

www.bobdylan.com
State of the official-site-art.

LoveAndTheft.se
Svensk Dylancommunity på nätet.

Bob Dylan – Expecting Rain
Dagligen uppdaterad nyhetssida om allt Dylanrelaterat.

Dylan recenserad på vår systersajt dagensskiva.com:

The Bootleg Series Vol. 5 Bob Dylan Live 1975: The Rolling Thunder Revue
The Freewheelin’ Bob Dylan
Modern Times

Av Dylan | Om Dylan | Våra favoriter | Länkar

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2004-12-16 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-03 22:04

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?