Utgiven | 2005 |
---|---|
ISBN | 9151845172 |
Sidor | 64 |
Orginaltitel | The Bob Dylan Scrapbook 1956-1966 |
Översättare | Mats Gellerfelt |
Det är mycket Dylan just nu. För ett par timmar sedan visade SVT andra delen av Martin Scorseses fantastiska dokumentär No Direction Home. För ett par veckor sedan svepte han igenom landet på turné och lämnade i vanlig ordning fansen antingen förtrollade, förvirrade eller förbannade. På skivdiskarna ligger ytterligare en del av The Bootleg Series och i bokhandlarna finns pocketutgåvor av hans memoarer och flera andra nyutgivna eller nytryckta böcker… bland annat den här.
Jo, äntligen har vi Dylanfans en coffee tablemässig livsstilskatalog att mast Ursäkta. Här finns alltså foton, tidningsurklipp, anteckningar med mera från de tio åren som började med att Bobby Zimmerman upptäckte först Little Richard, sen Woody Guthrie, förvandlade rockmusiken för all framtid och slutligen drattade av en motorcykel. Detta beledsagas av en pliktskyldig text om allt som hände under de här åren – som vilken hjälpligt läskunnig gymnasist som helst hade kunnat peta ihop utifrån valfri biografi – samt en CD med lite intervjusnuttar. Intervjuerna är småtrevliga, men det är ju bilder och memorabilia som står i centrum.
Lite känns det som att en sån här bok missar poängen. En av de saker som alltid fascinerat mig mest med Dylan – och också retat många och gjort honom svår att få grepp om – är ju hans nästan patologiska motvilja mot att återupprepa saker han gjort; låtar ska arrangeras om, texter ska ändras, hans egen historia ska stöpas om, etc. På så vis känns det lite som en ironi att den här boken bara ägnar sig åt att kopiera; inuti hittar du program, affischer och biljetter gjorda som perfekta reproduktioner, perfekt återgivna souvenirer… men vad har man, ärligt talat, för glädje av en kopia av en biljett till en konsert man inte såg? Dylans storhet har alltid legat i musiken han skrev och framförde; sådant fastnar sällan på bild, och ännu mer sällan i det andra materialet här. Mycket yta; lite substans. I längden hade det nog varit roligare med en ren fotobok.
Nu ÄR ju den där ytan väldigt snygg, en smått tafflig översättning till trots, och man baxnar åt detaljrikedomen. Men ändå. Den här boken blir din för lite drygt 200 spänn. För samma pris får du DVD-utgåvan av No Direction Home, eller både Clinton Heylins utmärkta biografi Behind The Shades och Dylans Chronicles i pocket, eller tre av hans skivor remastrade. Jag vill inte avråda någon från att köpa klippboken, den är kul på sitt sätt, men… prioritera.
Publicerad: 2005-10-31 00:00 / Uppdaterad: 2009-10-09 10:09
En kommentar
På sätt och vis så tycker jag att det är en ganska cool idé att ge ut en hederlig gammal "idolbok" när artisten är en bra bit över 60 och fansen nästan lika gamla. Det blir lite svårt för de analyserande fansen att förhålla sig till boken och det är bra. Jag tycker memoarerna och filmen "No direction home" är fantastisk historieskrivning av det amerikanska 60-talet. Kanske fyller den här klippboken liknande funktion. Måste titta lite närmare på den.
#
Kommentera eller pinga (trackback).