Utgiven | 2002 |
---|---|
ISBN | 9173248762 |
Orginaltitel | Hidden Agendas |
Först utgiven | 1998 |
John Pilgers senaste bok består av en samling artiklar som publicerats i Aftonbladet från början av 90-talet fram till slutet av år 2001. Totalt rör det sig om cirka 40 artiklar som beskriver hur verkligheten egentligen ser ut under den existerande eller icke existerande massmediala rapporteringen.
Artiklarna beskriver genomgripande rapporteringen av och orsakerna till krig initierade eller stödda av länder i väst, främst USA och Storbritannien. USA:s befrielse av Kuwait och krig mot Irak, Natos bombningar i Kosovo, Storbritanniens invasion av Sierra Leone och vapenleveranser till Indonesien, Apartheidregimen i Sydafrika är några exempel på konflikter som Pilger känner sig manad att sätta förstorningsglaset över.
Pilger målar upp en dystopisk verklighetsbild i vilken medierna inte sällan är makthavarnas springpojkar. I många artiklar beskrivs de fruktansvärda övertramp av de mänskliga rättigheterna som USA och Storbritannien gjort och gör sig skyldiga till. Ett återkommande tema är USA:s och dess allierades krig mot Irak. Övertrampen får dock ingen massmedial uppmärksamhet, de censureras indirekt av ett informationsöverflöd som medierna är upphov till menar Pilger.
Med slagord som "globalisering" och "informationssamhälle" döljs de egentliga orsakerna till oroshärdar runt om i världen där befolkningen får lida av så kallade humanitära krig. Krig som egentligen syftar till att skydda västs investeringar och säkra profiten. Att 500 000 människor i Irak fallit offer för USA:s och Storbritanniens embargo mot landet är något som omvärlden i stort sett blundar för eftersom oljepriset kan hållas på en hög nivå.
Trots att boken ibland känns fragmentarisk på grund av artiklarnas ringa omfång tycker jag att man ska läsa Det vi inte fick veta. Särskilt i dessa tider då USA och dess allierade har förklarat krig mot terrorismen, och där media främst förlitar sig till presskonferenser från Vita Huset. Läsningen kan antagligen bli en historielektion som får många att tappa hakan men även ge en hel del aha-upplevelser efter att USA:s kampanj mot terrorismen är över. Framförallt ska man läsa artiklarna för att de visar att verkligheten inte är så enkel som den ibland beskrivs i medier, där enkla motsatsförhållanden alltför ofta antyds vara orsaken till en konflikt.
Publicerad: 2002-03-14 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-29 20:23
Inga kommentarer ännu
Kommentera eller pinga (trackback).