Recension

: Living in hope
Living in hope John Feffer
2002
Zed books
3/10

Okritiskt om globaliseringsmotstånd

Utgiven 2002
ISBN 1842771531
Sidor 172

Om författaren

John Feffer arbetade för Quaker International Affairs 1998 – 2001. Han har även redigerat ”Europe’s New Nationalism”, och skrivit ”Beyond Détente”.

Sök efter boken

Motståndet mot ”globaliseringen” ökar. Det vill säga mot den form av globalisering som nu pågår, en kapitalets globalisering. Det sker runt om i världen – på gatorna i Göteborg eller Prag, i Brasilien, Mocambique, Bangladesh… Folk är helt enkelt trötta på den nuvarande världsordningen, där en liten rik elit skor sig på de breda massornas bekostnad.

Hur ser då alternativet ut? Finns det något hopp om en annan värld? I den här boken samlas en rad artiklar om olika projekt som syftar till en annan sorts utveckling än den dominerande. Vi får följa praktiskt arbete i Bosnien-Hercegovina med att läka ett sårat samhälle. En annan artikel beskriver arbetet med att utveckla rättvis handel i Japan. Ytterligare andra artiklar behandlar arbetsvillkoren för klädarbetare eller WTO:s patentregler.

Artiklarna överraskar inte längre. Att världen ser ut som den gör är ju ingen nyhet. Och att folk gör motstånd mot det är det inte heller. Att en del projekt är framgångsrika är självklart hoppingivande. Men samtidigt kan jag inte riktigt bara svälja de här artiklarna.

Boken ges ut av American Friends Service Committee, eller – som de också kallas – kväkarna. Redaktören är kväkare, och samtliga av de bidragande författarna (möjligen med ett enda undantag) är kväkare. Och artiklarna beskriver enbart solidaritetsprojekt som har bedrivits av kväkarna.

Nog för att det kan vara intressant att läsa ibland, men ofta – som i detta fall – blir det inte mycket mer än en sammanställning över biståndsprojekt. Men hur representativa är de? Var är mångfalden? Var är självkritiken? Var är konsekvensanalysen? Var är systemanalysen? Kort sagt; det finns bättre böcker på temat.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-06-01 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-12 17:19

Kategori: Recension | Recension: #719

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?