Recension

: Global backlash
Global backlash Robin Broad
2003
Alela
5/10

Bidrag till globaliseringsfloden

Utgiven 2003
ISBN 0742510344
Språk Engelska

Om författaren

Robin Broad är professor vid American University’s internationella utvecklingsprogram. Hon har tidigare bland annat skrivit böckerna ”Plundering paradise” och ”Unequal Alliance”.

Sök efter boken

Globalisering har utan tvekan blivit ett ”buzzword”. Det finns på var och varannan persons läppar, och förekommer i de mest skilda diskussioner. Och förlagen har inte varit sena att utnyttja situationen, och pumpa ut allt fler böcker på temat. I den här floden finner vi bland annat den här boken, Global backlash, redigerad av Robin Broad. Det är en antologi med en lång rad bidragande författare.

Utgångspunkten är att globalisering är ett omtvistat begrepp (vilket speglas i bokens första del), men Broad har ändå perspektivet att det är något problematiskt med den globalisering som nu sker. I bokens senare del skildras därför den kamp som förs, det som Broad kallar för den globala ”backlashen” – det folkliga upproret mot den nuvarande formen av globalisering.

Det handlar om reglerna för den internationella handeln – exempelvis WTO och NAFTA – och det handlar om storföretag och deras uppförande. Det är facklig kamp, konsumentmakt och miljöorganisationer. Det är barnarbete, utvecklingsfrågor och studentaktivism.

Det är brett. Men samtidigt; det är en inte allt för bred skildring av de alternativ rörelserna (för Broad gör ingen hemlighet av att det är dem hon vill skildra). Men det är bara de mer rumsrena rörelserna som får plats. Därför; ingen vidare diskussion om deras strategier och dess begränsningar, kontra de mer kontroversiella grupperna och deras inflytande på det nyvaknande intresset för frågorna. Vilket är synd, om man nu ägnar en hel bok åt den globala ”backlashen”.

Det är kanske inte riktigt några banbrytande artiklar i antologin. Flera av dem är återanvända, och en del har tämligen många år på nacken. I den strida floden av böcker på temat är den här boken inte särskilt märkvärdig. Men den kan utan tvekan fungera väl som introduktion på exempelvis högskolekurser.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-06-01 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-12 17:16

Kategori: Recension | Recension: #719

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?