Recension

: En tripp till Indien
En tripp till Indien William Sutcliffe
2000
Forum
2/10

En tripp till helvetet

Utgiven 2000
ISBN 9176436896
Orginaltitel Are you experienced?
Först utgiven 1999

Om författaren

William Sutcliffe föddes i London 1971 och slog igenom med romanen ”En tripp till Indien”. Han har sedan dess även skrivit ”6X Kärlek”.

Gästinformation

Jag heter Rikard Liljenskog och är tjugotre år gammal. Jag har glasögon och gillar att läsa. Eller snarare: Jag har glasögon, därför gillar jag att läsa. Sedan lågstadiet har böcker varit ett sätt att få mig att glömma min längtan efter vänner och efter att någon enstaka gång få vara med i fotbollslaget.

Sök efter boken

I ett desperat försök att hänga fast vid den ryggsäcksromantik som Alex Garland lyckades förmedla i The Beach, lät jag mig för en tid sedan följa med på en tripp till Indien. Jag ångrar mig fortfarande bittert.

Kanske är det för att Sutcliffe tvingar mig hänga på Dave strumpförsäljaren. En alldeles bedrövlig ryggsäck att klänga fast vid, fylld med synnerligen ytliga reflektioner och patetiska porträtt av sina sökande landsmän. En ryggsäck vars bärare har så många cyniska kommentarer att yttra om landet han befinner sig i att han aldrig egentligen låter läsaren uppleva det.

Om det är denna ointressanta Dave eller de rinnande, eruptiva, målande beskrivningarna av magsjukdomar som får mig att må illa kan jag inte avgöra. Förmodligen är det just kombinationen av personlig röta och mänskliga avträden.

Men visst försöker han, Sutcliffe. Rökelse, tantriska centrum, hundburgare, meditation, trängsel och värme. Yoga, mantra, reinkarnation och heligt förorenade floder. Men han når aldrig fram. Skildringen leder inte till någon förståelse, varken för Dave eller för det främmande, mytomspunna land han besöker. Den exotiska miljön leder inte till att människan Dave träder fram för läsaren och att se den indiska kulturen genom Daves brittiska medelklassögon är heller ingen berikande upplevelse. I Indien, såväl som i Storbritannien, är Dave fortfarande en strumpförsäljare i själen.

Som läsare känner man sig besynnerligt bestulen på en historia. Som att stiga på en buss och sedan kliva av mitt ute i ödemarkerna. Helt utlämnad vänder man blad för att någonstans finna en person eller miljö att känna sig trygg i. Men istället denna magsjuka, cyniska misantropen Dave, som med ryggsäcken skavande på sina brittiskt glåmiga axlar helst vill vara tillbaka i England och uppleva Indien genom att dricka Ceylon-te. Symptomatiskt nog väljer den enda riktigt intressanta karaktären, en engelsk journalist, att lämna Dave och Sutcliffes roman åt sitt öde. Han anade antagligen var trippen till Indien skulle sluta.

För slutar gör den. Inga lösa trådar att spinna en fortsättning på. En tripp till Indien tar oss från te, scones och ungdomsångest till Indien och tillbaka igen. Vi lämnar Dave i sin medelklass säng. Modern vid hans sida, sjungandes ”Rule Britannia” tills sonen somnar in.

Det är ironiskt att läsa det avsnitt av Aischylos Agamemnon som inleder Sutcliffes alldeles egen tragedi:

Vishetens väg han visat oss.
Stiftat lagens stränga bud:
Lida för att lära.

Tvåhundrafyrtio sidor. Lärjungen överträffar Mästaren.

Rickard Liljenskog

Publicerad: 2001-10-20 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-06 18:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #355

6 kommentarer

Lijenskog verkar helt ha missat poängen. Historien är inte skriven för att förmedla känslan av Indien utan Daves reflektioner över sin tillvaro. Resan är bara ett instrument. Den cyniska tonen är representativ både för Dave och för oss som tillhör vad som kallas den "cyniska generationen". Jag kan inte annat än le igenkännande genom hela historien. Ang. detaljrikedomen runt Daves magsjuka, den är kanske inte p.k. men otroligt befriande att läsa. Tycker man om böcker på temat "vilsen ung man söker" som tex Naiv.Super. (Loe) och Räddaren i nöden (Salinger) så är det värt att testa En tripp till Indien.

monica Oregistrerad 2003-07-24 01:59
 

En tripp till helvetet = en tripp hem till Liljeskog? Personligen gillar jag boken skarpt, den är rolig och den cyniska tonen är underbar. Men om du vill ha en djup och analytisk berättelse eller som Liljeskog vill möta Indien på lite djupare plan, (dvs om du är humorbefriad) rekommenderar jag nationalencyklopedin vilken jag är övertygad är Liljeskogs favoritbok. För alla som gillar ironi, humor och bra böcker kan jag rekommendera boken. tack.

Robin Oregistrerad 2006-03-23 21:59
 

Robin: Så en vilja till ett mer djuplodande perspektiv på backpackerlivet kan likställas med att vara humorbefriad. Tycker nog du gör det lite väl lätt för dig Robin. Ibland är t.o.m. NE rolig. Det finns inget motsatsförhållande mellan det djupa och det humoristiska. Inte för mig i alla fall. Har du en avvikande åsikt?

Rickard Liljenskog Oregistrerad 2006-03-24 14:26
 

Robin: Jaha, för att recensera enbart med personangrepp är ju en mycket bättre och mognare teknik…?

r k Oregistrerad 2006-03-31 18:57
 

jag tycker inte ni ska bråka utan säga förlåt och sen skaka hand eller ge en kram!. usch och fy!

Gunilla Oregistrerad 2007-01-09 14:59
 

Jo, recensenten Rickard har som sagt totalt missförstått boken, att den är en satir om backpacking, om dumma turister som inte fattar var de hamnar. Läs om och gör rätt!

Anders Oregistrerad 2015-06-14 22:02
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?