Utgiven | 2014 |
---|---|
ISBN | 9789173894722 |
Sidor | 470 |
Orginaltitel | Dissident gardens |
Översättare | Niklas Hellgren |
Först utgiven | 2013 |
Jonathan Lethem är en författare som inte är rädd för att skriva böcker som vid ett ytligt betraktande kan förefalla väldigt olika. Från traditionell science fiction i Amnesia moon och Girl in landscape, till realism med fantastiska inslag i Chronic city och vidare till hederlig kött- och potatisrealism som i den nyöversatta En trädgård för dissidenter (Dissident gardens).
Men där hans tidigare böcker (av de jag läst i alla fall) inte har blygts för att mer eller mindre öppet låta författarens stora beundran för Philip K Dick skina igenom känns det snarare som att det är en annan amerikansk portalfigur, Thomas Pynchon, som lurar mellan raderna i den nya romanen. Och det är kanske inte en helt positiv händelseutveckling.
Det är måhända en orättvis beskrivning. Lethem är tillräckligt känd, produktiv och originell för att stå på egna ben utan jämförelser. Men det finns något med skrivsättet i En trädgård för dissidenter som påminner om Pynchon. En viss omständlighet i uttryckssättet, en förkärlek för att låta en händelse av rätt underordnad betydelse associera vidare till en helt annan och viktigare händelse som sedan vindlar vidare så att man lätt tappar tråden var i historien man egentligen befinner sig.
I En trädgård för dissidenter följer vi tre generationer av amerikanska radikaler. Som en skugga bakom alla skeenden står Rose Zimmer, en polsk judinna som i ung ålder strax före andra världskriget immigrerat till Förenta Staterna. Hårdhudad kommunist som hon är uppfostrar hon sin dotter Miriam i den sanna läran efter att hennes tyska man Albert övergivit henne för en karriär i DDR. Historien sträcker sig sedan ända fram till att Miriams son Sergius blir involverad i Occupy-rörelsen på 2010-talet.
Längs vägen har vi fått träffa gerilla-rörelser i Nicarauga, folksångare i New York, Archie Bunker, ett misslyckat försök att starta ett socialistiskt baseboll-lag (”Sunnyside Pros” – det senare förkortning för ”Proletariats”) och annat smått och gott.
Av olika fragment och händelser som till en början kan te sig väldigt disparata pusslas den egentliga historien ihop. I bästa fall leder detta till en bättre förståelse, ett slags genombrott i läsningen när man till sist förstår magnituden av alla svek och misslyckanden som huvudpersonerna tvingas genomlida.
Men det finns ett lite duktigt drag över romanbygget som jag har en del problem att förlika mig med. Ibland känns det som att varje mening strävar efter att vridas till något stort och betydelseladdat.
Nu kände hon hur han rökte inne i tältet och amerikanens cigaretter blev mer levande än någonting hon varit med om, små pustar som fick hennes nervsystem att starta om där hon satt på huk. I städerna kunde husen vara byggda av rök, Manhattan en askkopp där de levande långsamt pyrde och blev till aska och varje till synes ren skjorta impregnerades av rök, där deodoranten fick ge vika när suget efter nikotin otåligt svallade.
Ofta får det effekten av ironisk distans vilket gör att det är svårt att på djupet bry sig om gestalterna. De ter sig mer som ordkonstruktioner än framsuggererade karaktärer av kött och blod. Deras socialistiska radikalism framstår som en trött pose när vi inte känner något riktigt djup i figurerna. Det är möjligt att det är detta som Lethem velat påvisa, men jag är inte riktigt säker på det.
Publicerad: 2015-11-29 00:00 / Uppdaterad: 2015-11-30 08:33
Inga kommentarer ännu
Kommentera