Utgiven | 2010 |
---|---|
ISBN | 97891000124083 |
Sidor | 151 |
Att ligga eller inte ligga. Att inte vilja eller kunna ligga. Att ligga mycket och att ligga med många, fast bara en gång. Det är vad man skulle kunna tro att Josefin Palmgrens Engångsligg handlar om. Men inget av detta kan egentligen kallas för romanens utgångspunkt eller projekt. Engångsligg är, kort och gott, inte så mycket annat än en titel på ett chic lit-fladdrigt omslag och säger inte mycket alls om boken i sig.
I Expressen har Nils Schwartz skrivit en ganska gubbig recension av Engångsligg och i DN har Jens Liljestrand skrivit en där han önskar att huvudpersonen Klementin ska ”porra loss” mer. Därför vill jag väldigt gärna gilla Engångsligg. Vill bli positivt överraskad, se något de inte sett, inte vara gubbig och sur. Så jag anstränger mig.
Huvudkaraktären, som alltså heter Klementin, är en 20-årig, kreddtörstande, lite vilsen tjej som praktiserar på reklambyrå och flaxar runt mellan Stureplanskrogar, halvförhållanden och fyllekompisar och flyter med livet i största allmänhet. Livet, där det finns två viktiga saker – att ha kul och att ligga. Ganska tidigt i handlingen får vi så veta att Klementin har svamp i underlivet och därför är förbjuden av sin gynekolog att ligga fram till julafton. Detta tänker jag mig som positivt, ty gynekologiska problem som hindrar kvinnor från att ha sex är, precis som Liljestrand också nämner i sin recension, inte tidernas mest omskrivna ämne. Jag får också en förhoppning att det här med att hon inte kan ligga ska bli något av en konflikt, att det ska skapa en drivkraft som leder Klementin genom boken, men detta händer tyvärr inte.
Klementin fortsätter sturskt att ragga på krogen, stöta ihop med både nya och gamla vänner och slösurfa på sin reklambyrå. Problemet med svampen verkar inte bekomma henne så mycket. Åtminstone är det inget som görs tydligt eller får fokus i boken. Faktum är att det inte är särskilt mycket som får det. Klementin gör en massa saker, men inte mycket av det verkar ha någon betydelse och inte heller är det många händelser eller ögonblick vi får stanna i. I stället blir romanen som en ängslig blogg där skribenten vacklar mellan att avslöja sitt deppiga innersta och vara en glammig modebloggare som ger läsarna bilder av sin fantastiska vardag. Varje gång vi får närma oss Klementins rädslor bryts texten av i ett försök till lustighet eller lämnas för ett nytt stycke och ny scen.
Kontentan blir att jag önskar att Josefin Palmgren ska låta sina karaktärer, kanske inte ”porra loss”, men väl blotta lite mer hud. Vara mer i det där sorgsna som finns någonstans i bokens undertext, våga lita på att där finns något att säga och fokusera på det. Då blir nästa bok något mer än underhållande bloggroman i chic lit-förpackning, och det ser jag fram emot.
Publicerad: 2010-08-31 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-28 11:36
21 kommentarer
Gött med såna här ressar!
Först groupie boken !
Nu en om engångsligg!
Tar dagensbok en ny riktning from denna vecka???
#
Vi får helt klart diskutera detta med en ny riktning, men det kanske vore intressant?
#
det är väl inget fel med att vilja vara lite sexigare? ;)
#
intressant ämne att skriva om egentligen, om boken nu hade handlat om det titeln berättar om. Att ligga, inte ligga lr ligga ofta och en gång. Finns en stor problematik att fördjupa dig i, men det kanske dyker upp en bok snart som behandlar ämnet med mer eftertanke.
#
Ja,en sån bok skulle jag också gärna läsa. Mycket kretsar kring liggandet men inte så många böcker i nutid som verkligen fokuserar på det(?)
#
förhoppningsvis så kommer den boken snart. jag stör mig mest på att alla sexscener i skönlitteraturen ofta är så bra. det är alltid superkåthet och samtidiga orgasmer och det känns ju lite tjatigt att läsa om.
#
Jag ska recensera erotiska noveller i höst, om nu ingen annan hade paxat den. Minns inte när utgivningsdatumet var, men det blir helt klart spännande!
#
ja, då handlar det förhoppningsvis mer om att ligga än om allting annat!
#
Lina: Ja, det blir fint.
Jag saknar lite mer analys kring vår tids liggande i skönlitteraturen. Alltså annan analys än sådan där man skildrar engångsligg och kk-förhållanden som destruktiva och/eller bekräftelsesubstitut.
#
Går inte de flesta engånngsligg och KK-förhållandena ut på att få bekräftelse, då blir dem väl också destruktiva?
#
Alltså, jag känner ju inte till människors olika anledningar till att ha engångligg och kk-förhållanden, men jag inbillar mig att det kan vara ganska olika?
Ibland kanske det rör sig om bekräftelse, ja, men det behöver ju inte nödvändigtvis vara något negativt eller destruktivt, som jag tänker att det ofta framställs som.
#
Vad gäller efterlysningen av mer realistiska sexskildringar (diskbänksrealism, rent av) har jag sagt det förr och kan säga det igen: Erica Jongs Rädd att flyga. (http://dagensbok.com/2010/02/27/erica-jong-radd-att-flyga/) Inte ny, men ganska välbehållen och kommer dessutom i nyutgåva i höst om jag inte minns fel.
Och vad gäller bekräftelse: vad går mer varaktiga förhållanden ut på då..?
#
Har inte läst Erica Jong (än), men nu har jag lagt in en bevakning på den kommande nyutgåvan.
Absolut går varaktiga förhållande också mer eller mindre ut på att få bekräftelse, men detta talar man inte om på samma sätt känns det som. Åtminstone tycker jag att det varaktiga förhållandet fortfarande oftast framställs som det sundare alternativet.
#
ella -> fear of flying realistisk? tror många tjejer kan ha svårt att hålla medhuvudpersonen då hon får orgasm endast då en man stiger in i rummet….har dock inget bättre förslag själv, kanske Louise Halvardssons debutroman om första-gången-sex då… men den handlar också mer om allting runt omkring
#
klara:
1) Kanske inte helt en beskrivning av Isadora som jag skulle skriva under på, och 2) Händer det aldrig dig? :)
#
Lustigt det där, att allt ska vara så uttalat. Att just litteratur inte får behandla ångesten på gränsen. Liksom som att orgasmerna ska vara samtidiga ska ångesten vara total. Verklighetens ligga-bredvid-i-sängen-och-slötafsa och verklighetens ångest uppblandat med megalomani och den krassa känslan av att allt man känner egentligen är ganska oviktigt, verkar liksom inte vara så populärt. För mig ligger något av den värsta ångesten i att inte riktigt nå fram, att inte riktigt leva ut, att inte riktigt lära känna.
#
Josefin:
Klart att ångesten på gränsen också är en ångest som får finnas i litteraturen, i alla fall i mitt tycke. Och jag håller med dig om att det är en av de jobbigaste (och vanligaste?) typerna av ångest, som kanske rentav förekommer för lite i litteraturen. För mig handlar det mest om att när jag läser och läser in att det finns något mer, något som intresserar mig, så tycker jag att det borde få ta mer plats. Vare sig det rör sig om ångest på gränsen eller â€riktigâ€(vad nu det är?) ångest.
#
Påminner om känslan jag fick av Historien om Pi, javisst ska båtresan vara urtrist och handlingen utspela sig i periferin, men det är lite tråkigt att läsa bara.
Undrar vad det är som Yann gör som gör att han kommer undan med det.
#
Ja, en del kommer ju helt klart undan med handlingar som borde vara ganska sömnpillriga, men ändå inte är det. Ibland är det väl det långsamma man vill åt, helt enkelt?
#
Kanske. Gillar inte långsamt själv. Gillar dock fragmatisk mikrorealism med starkt närvarande berättarröst. Verkar ha en tendens att kallas ytligt när jag skriver det. Har ännu inte fått reda på vad det kallas när Erlend Loe skriver det.
#
har inte det att göra med att ”manlig ytlighet” uppfattas som mycket djupare än ”kvinnlig ytlighet”. men ofta bottnar väl ytlighet i något djupare och får ångest och känslor röra sig både högt och lågt? jag tänker att det är det som gör karaktärer och människor komplexa och levande och att det är vad vi eftersträvar i litteraturen?
#
Kommentera eller pinga (trackback).