Recension

: En duktig hund äter kakan
En duktig hund äter kakan Meg Rosoff Grace Easton & David Shephard (illustratör)
2020
Lilla Piratförlaget
7/10

Ett nytt projekt för familjen Peachey

Utgiven 2020
ISBN 9789178131259
Sidor 112
Orginaltitel McTavish Takes the Bisquit
Översättare Ulla Roseen
Först utgiven 2019

Om författaren

Meg Rosoff föddes 1956 i Boston och arbetade inom media och reklam innan hon debuterade med ungdomsromanen Så har jag det nu. Numera bor hon i London. 2016 tilldelades Rosoff världens största barnlitteraturpris, svenska ALMA-priset. I böckerna om hunden McTavish riktar hon sig mot åldersgruppen 6 – 9 år. Gudars like och Med sådana vänner är liksom debutboken skriven för åldersgruppen unga vuxna.


Foto av Joan Goldsmith

megrosoff.co.uk – författarens hemsida.

Sök efter boken

En del dagar är mer lättsamma. Andra dagar ska vi inte tala om.

Livet tycks bestå av både lättsamma och mödosamma dagar, även sett ur en hunds perspektiv.

McTavish är en hund som adopterats från hundhemmet av familjen Peachey. Han är huvudperson i en serie böcker författade av Meg Rosoff, som år 2016 erhöll Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Jag läste den första boken med nyfikenhet och konstaterade att jag roades. Mest fnissade jag när mamman kastade av sig jobbet som projektledare i trebarnsfamiljen. När de ängsliga familjemedlemmarna undrade vad som hänt hummade hon ljudligt sitt meditationsmantra.

En duktig hund äter kakan är den tredje boken i serien. Läsaren känner igen sig i perspektivbytena som skiftar mellan det allvetande perspektivet och hundens perspektiv. Liksom i första boken uppkommer en situation som kräver allas förmåga att anpassa sig. Projektet den här gången är att pappan börjat brinna för bakning. Han till och med anmäler sig till en tävling han får nys om i tidningen. Stan ska kora den bästa och mest ambitiösa bagaren. Priset är förutom äran en penningsumma om femhundra pund.

Sonen är skeptisk till pappans talanger, vilket Rosoff illustrerar på följande träffsäkra sätt:

”Toppen”, sa Ollie, ”För 500 pund skulle vi kunna köpa alla våra kakor från det alldeles utmärkta bageriet i stan.”
Pappa Peachey blängde på honom. ”Det kommer inte att behövas, Oliver. Inte när ni redan har en så förstklassig bagare som mig här i huset.”

Handlingen skrider framåt mot tävlingsdagen. Samtidigt hittar jag nya bottnar hos familjemedlemmarna. Pappan vill visa sig på styva linan, och söker uppenbarligen bekräftelse. Tycker han möjligen att arbetsplatsen där han tjänar ihop sin lön saknar utmaningar? I barnens repliker hittar jag de ironiska inslagen men noterar att de också får öva sig i att uttrycka sig diplomatiskt. De vill ju inte stuka pappans entusiasm.

Förutom dråpliga händelser som utspelar sig i samband med pappans bakande i köket, skymtar ett annat samhällsviktigt tema som också får betydelse för händelserna i berättelsen. Nämligen matens betydelse. Maten vi lagar och äter innehåller skiftande mängder av näringsämnen. Om vi äter skräpmat kan det ge ovälkomna konsekvenser till människokroppen. Plus hundkroppen (!)

Många av mina reflektioner har förstås sitt ursprung i att jag är vuxen och själv intresserar mig för god mat och att hålla mig någorlunda frisk. Det bästa är nog ändå, att bara strunta i mina reflektioner och njuta av en charmig och underhållande högläsningsbok.

Lena Nöjd

Publicerad: 2020-10-01 00:00 / Uppdaterad: 2020-10-01 11:13

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8240

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?