Recension

: Tell
Tell: poems for a girlhood Soraya Peerbaye
2015
Pedlar Press
9/10

Att närma sig det obegripliga

Utgiven 2015
ISBN 9781897141724
Sidor 111
Språk engelska

Om författaren

Soraya Peerbaye är en kanadensisk poet och dramatiker, född och uppvuxen i staden London i provinsen Ontario. Hon har flera universitetsexamen, bland annat i kreativt skrivande från University of Guelph och bor numera i Toronto. Hennes debutbok Poems for the Advisory Committee on Antarctic Names tilldelades Gerald Lampert Award 2010 och hon fick Griffin Poetry Prize 2016 för Tell: poems for a girlhood.

Sök efter boken

I diktsamlingen Tell: poems for a girlhood tar Soraya Peerbaye sig an det grymma mordet på fjortonåriga Reena Virk i British Columbia i Kanada. Utgångspunkten är de vittnesuppgifter och fakta som polis och rättegångar manglat igenom, men genom poetens ögon och penna formas ett nytt perspektiv.

Dikten ”Gorge Waterway” innehåller ett citat från obduktionen som hävdar att dödsorsaken var drunkning, men känslan som dikten pekar ut är att det konstaterandet inte säger någonting alls om orsaken till att Reena Virk misshandlades till döds. Kanske var det vatten som hindrade hennes lungor att ta in syre till kroppen, men det säger ingenting om varför eller hur Reena Virk upphörde att leva.

Just genom att utgå från faktamaterial från polisutredning och rättegångar lyfter Peerbaye fram faktans begränsning när det gäller att uppnå och förmedla någon slags ”sanning” eller ”verklighet”. I stället är det poetens känselspröt som behövs för att vaska sig fram till vad som hände där, vid vattendraget Gorge Waterway, och som ledde till en unga flickas grymma död.

Peerbaye undersöker både platsen för brottet och centrala ord för fallet. ”Gorge” betyder klyfta, ravin – men också strupe, och att sluka. I dikten prövas ordens olika betydelser samtidigt som detaljer i miljön lyfts fram: ”sand och grus, krossade snäckor” samt ”små stenar som plockats från hennes hals.”

Peerbayes arbetsmetod att utgå från rättsmaskineriets dokumentation, kombinerat med detaljer från platsen som förankrar dikten i naturen, låter läsaren komma nära det obegripliga.

Eva Wissting

Publicerad: 2020-07-04 00:00 / Uppdaterad: 2020-07-03 23:34

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8151

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?