Recension

: Book of Longing
Book of Longing Leonard Cohen
2006
ECCO
10/10

MunkCohen som inte längre är munk talar ur sin munkkåpa

Utgiven 2006
ISBN 9780061125584
Sidor 240
Språk engelska
Illustratör Leonard Cohen

Om författaren

Leonard Cohen föddes 1934 i kanadensiska Montreal, gav ut sin första diktsamling, ”Let Us Compare Mythologies”, 1956 och sin första skiva, ”Songs of Leonard Cohen”, 1967. Sedan dess har det blivit ett tiotal diktsamlingar, romaner, 60 miljoner sålda album och fem år i ett zenbuddhistiskt kloster i Kalifornien. Cohen bor numera i Los Angeles.

The Leonard Cohen Files – Där Cohen ofta publicerar sig innan det blir böcker av hans dikter.

Leonard Cohen – Officiell hemsida.

Sök efter boken

Solen på himlen. Vattnet i sjön. Och jag har precis läst ut en Cohenbok. ”Ta dina U2-biljetter och din Cohenbok smyg ut ur huset säg ingenting” som Lundell sjunger i sitt mästerverk ”Isabella”. Det är ingen liten sak, en Cohenbok. Den kan man inte recensera i en handvändning.

Senaste Cohen-diktsamligen kom ut 1984 och det var Book of mercy eller Nådens bok på svenska. Detta är Book of longing, Längtans bok, antar jag, det finns ännu ingen översättning till svenska nämligen. Jag kollar på nätet den finns redan på danska, norska, finska – alla nordiska språk och de flesta europeiska. Men ännu inte på svenska. Jag skulle gärna läsa lite i en översättning. Jag känner att min engelska inte längre är vad den en gång var.

Boken omfattar mycket, den rymmer dikter från 1979 till 2005. Det är 240 sidor ur Cohens liv. Det är högdraget, patetiskt, pinsamt, roligt, vackert, fantastiskt, mediokert och allt däremellan. Det är ingen poesi som jag bedömer, möjligtvis skulle jag kunna besjunga den. I C#m skulle jag vilja göra ett försök. Det är nog allt han skrivit känns det som sedan senast, och mycket har redan publicerats på nätet på den utmärkta Cohensidan the Leonard Cohen files.

Detta är poetens samtal med G-d i en antar jag judisk tradition som jag inte vet något om. En snuskgubbes anteckningar, skisser av nakna kvinnor och självporträtt på var och varannan sida. Cohens dikt upphör att vara litteratur om och om igen, det är ett samtal med oss och sig själv, herren och med skrivbordet på Hydra där han skrev sången ”Bird on a wire”. Cohen ber läsarna om ursäkt för att han stjäl vår tid med sina tankar. Den mesta dikten här är skriven ur munkkåpan då Cohen var Jikan på Mount Badly, ett berg utanför Los Angelse.

Jag kan enkelt välja ut 10 dikter jag gillar i boken, lika enkelt är det att hitta 10 som lämnar mig oberörd. Ändå är det påtagligt att boken bär på en rikedom i sitt virrvarr av texter utan någon tydlig linje, den går inte att greppa riktigt, i en sådan här text.

Och så undrar jag smått om jag kan recensera en man vars verk betytt mer än någon annan människas verk hittills under min levnad?

Jag konstaterar att det har blivit 2 skivor ur dessa texter och att de känns starka, de texterna borde vara de bästa eftersom Cohen bemödat sig att sätta musik till dem och sjungit in dem på skivor. Eller känns de bara starkast för jag hört dem sjungas och de är bekanta? Jag gillar kanske sånger bara de är sånger de texterna och inte bara sex rader dikt.

Cohen är gammal nu, ändå älskad av kvinnor på ett sätt som jag funderar över, han är ju en snuskgubbe den enda accepterade snuskgubben och det jag älskar och det som antagligen får kvinnorna att tycka om Cohen är humorn som finns där hela tiden. Han har pratbubblor till teckningarna i boken som inte föreställer nakna kvinnor eller självporträtt och det är alltid stor humor i dessa pratbubblor.

Textutdrag (Visa/göm)

Csabi Urbán

Publicerad: 2007-07-03 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-14 12:44

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2543

5 kommentarer

*kaskadkräks*

arg skribent Oregistrerad 2007-07-03 13:28
 

Utveckla gärna det där lite…

csabi Oregistrerad 2007-07-04 13:00
 

Jag har inte läst Cohens böcker, jag har bara hört musiken och den är rätt fantastisk många gånger. Jag tror nog att man har lättare att bli föförd av poesin när den är tonsatt. Cohen har rätt ofta haft en fantastisk förmåga att få melodin och texten att bilda en enhet, på ett till synes enkelt sätt.

MJ Oregistrerad 2007-07-04 13:04
 

det är en värdelös recension. jag förstår att du gillar killen, men jag förstår inte varför du gillar texterna och jag förstår inte vad du vill säga med snuskgubbegrejen eller varför du säger det.

arg skribent Oregistrerad 2007-07-06 20:59
 

Hoppas detta plockas bort snart.

Medlem i cohenfiles. Oregistrerad 2007-07-25 14:06
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?