Recension

: Oskuld
Oskuld Kicki Sehlstedt
2019
Piratförlaget
7/10

Incels och influencers

Utgiven 2019
ISBN 9789164206466
Sidor 410

Om författaren

Kicki Sehlstedt (född 1975) är författare, journalist och kriminolog. Hon har bland annat varit verksam som nyhetschef på Aftonbladet och producent för tv-programmet Brottscentralen. Som författare debuterade hon 2018 med kriminalromanen Sweet Lolita. Sehlstedt växte upp i Uddevalla, men är numera bosatt i Stockholm.

Sök efter boken

Att nätet kan vara en farlig plats för unga kvinnor kretsade redan Kicki Sehlstedts debutroman Sweet Lolita kring. Då handlade det främst om prostitution, sexuell posering och grooming. I den fristående uppföljaren, Oskuld, vänder Sehlstedt blicken mot det på ytan betydligt mindre dunkla, verksamheter som snarare framhävs som positiva, som tjejers aktörskap och entreprenörskap, som sätt att göra sig hörd, göra sig ett namn och kanske till och med en smärre förmögenhet.

Linn och Julia är två sådana lyckade tjejer. Influencers med stora följarskaror. Linn lägger ut sminktips, och Julias träningsprofil är så framgångsrik att hon och pojkvännen kunnat köpa hus. I sitt fina träningsrum och i omgivningar som blir snygga bakgrunder till träningsbilderna är Julia dock hårt hållen. Pojkvännen kontrollerar alltmer hennes minsta rörelse. Och Linn, tja, Linn försvinner på väg hem från sin artonårsfest.

När Sehlstedts brottsbekämpande duo, frilansjournalisten Aida Svantesson och kriminologiprofessorn Kajan Berglund, kommer in på fallet har det gått ett halvår sedan Linn försvann. Aida har hunnit få en liten dotter, och efter ännu ett misslyckat försök att få det att fungera med barnets minst sagt strulige far får de båda flytta in lite tillfälligt hos Kajan. Hon har å sin sida blivit ombedd att hjälpa polisen, och därmed sitt ex och hans nya sambo, med utredningen av Linns försvinnande.

Gillade du Sweet Lolita kommer du med stor säkerhet att gilla Oskuld lika mycket. Huvudpersonerna ges lite nya djup, Aida framför allt genom den nya mammarollen och Kajan genom att hennes förflutna på flera sätt gör sig påmint. Intrigen är väl konstruerad med flera parallella historier som på ett eller annat sätt hänger samman. Jag är kanske inte fullt så tagen som av Katarina Wennstams kriminalromaner, som det är väldigt lätt att dra paralleller till, men så har Sehlstedt inte heller hållit på lika länge.

Det finns detaljer som jag inte riktigt köper, som det rimliga i att en högprofilerad polisutredning skulle ledas av tre personer med ett sårigt triangeldrama mellan sig som de inte precis lyckas professionellt släta över. Kajan är, båda romanerna igenom, den karaktär jag har lite svårt för. Det mesta kring henne verkar lite väl uppskruvat, lite larger than life romaner som annars strävar efter realism.

Sammantaget är dock Oskuld just en verklighetsnära, ytterst aktuell deckare om unga kvinnor på nätet och om männen som älskar att hata dem.

Ella Andrén

Publicerad: 2020-02-18 00:00 / Uppdaterad: 2021-10-08 23:55

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8014

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?