Recension

: Dom som stod kvar
Dom som stod kvar Thord Eriksson
2019
Natur & Kultur
10/10

Engagerat om Sveriges flyktingarbete 2016

Utgiven 2019
ISBN 9789127159341
Sidor 279

Om författaren

Thord Eriksson (född 1966) arbetar som journalist och har granskat och skrivit om olika samhällsfrågor i både reportage- och bokform. Eriksson har skrivit böckerna Folk dör här. En pappa, två äldreboenden och välfärdens framtid (2014), Prata med pressen: handbok för intervjuade (2016) och Dom som stod kvar (2019).

Sök efter boken

I sin bok Dom som stod kvar skildrar Thord Eriksson de som drabbades hösten 2016 när Sveriges migrationspolitik stramades åt. De ofta mycket unga människor som sökt sig till Sverige men inte fick stanna, men också de som stod kvar och hjälpte. Människor som aldrig begått ett brott i hela sitt liv, men som nu gömde flyktingar som fått avslag på ansökan om uppehållstillstånd. Människor som tidigare aldrig engagerat sig politiskt men som nu demonstrerade mot avvisningar utanför Migrationsverket. Människor utan juridisk utbildning som satte sig in i asylprocessen och förde flyktingars talan när deras målsägandebiträde inte gjorde sitt jobb. Människor MED juridisk utbildning som gjorde sitt bästa för att hålla liv i ett system som är allt annat än vad ordet ”rättssäkert” betyder för gemene man.

Flera gånger under boken känner jag hakan sjunka ned mot bröstet, samtidigt som en helig vrede kokar inombords. Hur kan det få gå till såhär? Hur är det möjligt? I ett land som Sverige? Varför står det inte om det här i varenda tidning, på varenda löpsedel?

Ja, Thord Eriksson har skrivit en bok om vår tids offer, förövare och – hjältar. Allt annat är futtigt.

Visst finns det saker att invända rent litterärt emot boken. Som att den inte riktigt vet vilken typ av bok det är. Torr fakta? Ibland blir det reportage och berättar om möten med olika människor. Men inte ens jag kan ta mina invändningar på allvar när jag försöker.

Det är för många människor att hålla reda på. Men vilka skulle Thord Eriksson ha låtit bli att berätta om då? Fast det hade blivit mer berörande fördjupning i de enskilda människornas historia. Jag satt och grät stora delar av boken. När jag inte var rasande. Det blir inte mer berörande än så här. Fast språket var lite torrt.

Thord Eriksson skriver om en rättsröta som är så grov att jag skäms över att vara svensk. Han synliggör de människor som skickas tillbaka till krig och död på ett mycket konkret sätt. Han ger ett ansikte till de hjältar, laglydiga medborgare, som insett att något är brutalt fel och som med risk för fängelsestraff hjälper människor i nöd.

Ni hör ju. Köp boken. Läs den. Bli förbannade. Agera.

Christine Öberg

Publicerad: 2020-02-16 00:00 / Uppdaterad: 2020-02-15 20:45

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8012

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?