Recension

: Berge
Berge Jan Kjærstad
2019
Atlantis
7/10

Intellektuellt drama i Norge

Utgiven 2019
ISBN 9789173539364
Sidor 340
Orginaltitel Berge
Översättare Jens Hjälte
Först utgiven 2017

Om författaren

Jan Kjærstad föddes 1953 i Oslo och har bland annat studerat teologi. Han debuterade 1980 med novellsamlingen Kloden dreier stille rundt. 2001 fick han Nordiska Rådets litteraturpris för romanen Upptäckaren.

Sök efter boken

Mitt första möte med Jan Kjaerstad var i början på 2000-talet när jag läste den magiska boken Tecken till kärlek. Efter det har jag kommit i kontakt med den norska författaren många gånger – jag har läst Förföraren, Erövraren, Upptäckaren, Jag är bröderna Walker, Normans historia och Släktens gång och varje gång har jag tänkt att Kjaerstad är en fantastisk författare.

Att Kjaerstad hade utkommit med ytterligare en bok hade jag missat, så vilken glädje jag kände när jag fick Berge i min hand.

Boken tar oss till Oslo – både till de centrala delarna och skogarna utanför. Fem personer har kallblodigt mördats i ett fritidshus utanför staden. Händelsen påverkar hela Norge och de tre personerna i boken berättar sin del av historien.

Eftersom flera av de döda personerna är kända inom politiken och Arbeiderpartiet (AP) börjas det spekuleras att det är ett terroristattentat med politiskt motiv.

De tre personerna vi får följa är Ine Wang – journalist, Peter Malm – domare och Nicolai Berge – författare.

Ine Wang är journalisten som har The Pretenders låt ”Brass in pocket” på som theme song. ”I’m special so special” spelas upp i hennes huvudet trots att hon, både enligt sig själv och omgivningen, har tappat stinget i sina artiklar.

Hon närmar sig 40 år och tvekar över vem hon är och vart livet ska ta henne. Barnlösheten skaver och att hennes tidigare man gift om sig och även blivit pappa är konstigt och overkligt.

När identiteten på de döda personerna blir offentlig har Ine Wang ett stort försprång jämfört med de andra journalisterna. Hon har nämligen tidigare djupintervjuat och även påbörjat en bok om en av de mest tongivande personerna som föll offer i stugan, politikern Arve Storefjeld.

Peter Malm är den mycket korrekte domaren som huserar i en lägenhet i ett hus där det för övrigt bara finns kontor. Malm är en rutinens mästare och avviker sällan från sina planer eller promenadstråk. Hans huvudsakliga fokus är att flyga under radarn i största möjliga mån för att få vara i fred. Peter Malm njuter av livet genom klassisk musik, välkomponerade drinkar och umgänge med några få vänner. Han är en kosmopolit och anglofil som strandat i sitt Oslo.

Nicolai Berge, som fått ge namn till boktiteln, är den gemensamma nämnaren i boken. Han dyker upp både i Ine Wangs och Peter Malms liv. Han har ett tungt kulturellt arv att förvalta både från faderns och moderns sida men anses inte ha lyckats i livet. Han ser på sig själv med visst förakt och det gör även andra. Berge har gett ut några böcker som knappt blivit omnämnda i rätt press. Nicolai är en person som lätt transcenderar mellan sina olika jag – city och skogen. Han är lika van att föra sig i finkvarteren i sin tredelade kostym som att äta burkmat från ett gasolkök i de djupa skogarna i fritidskläder.

Jag fullkomligt älskar Kjaerstads sätt att få oss läsare att ta del av varje persons liv. Närheten till varje karaktär i boken är stark. Han får fram deras märkliga och mänskliga sidor och skildrar deras tankar och intressen så tydligt och klart.

Nu vill jag åka till Oslo och gå runt och nynna på ”Brass in pocket”, dricka drink och spana mot Peter Malms lägenhet! Men att tälta i skogarna … Det får någon annat göra.

Anna Magnusson

Publicerad: 2020-02-13 00:00 / Uppdaterad: 2020-02-12 21:04

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8009

2 kommentarer

Gillar mycket av det Kjaerstad skriver, men han har också en lite bombastisk sida som jag kan tröttna på, personerna ska alltid vara så otroligt geniala och viktiga, plotten ska alltid vara av minst nationellt intresse etc.

bug Oregistrerad 2020-02-13 11:11
 

Kjærstad har fått mig att besöka Vigelandsparken i Oslo. Man känner sig väldigt liten intill de väldiga (och många!) statyerna.

Lena Oregistrerad 2020-02-13 12:59
 

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?