Recension

: Ont blod
Ont blod: Hemligheter och lögner i Silicon Valley John Carreyrou
2019
Albert Bonniers förlag
5/10

Svårläst om skandal i Silicon Valley

Utgiven 2019
Sidor 351
Orginaltitel Bad blood
Först utgiven 2018

Om författaren

John Carreyrou växte upp i Paris och har en examen i statsvetenskap från Duke University. Mellan 1999 och 2019 arbetade han för Wall Street Journal, bland annat som korrespondent i Bryssel och Paris. 2015 började han luska i bolaget Theranos, vilket resulterade i boken Ont blod: Hemligheter och lögner i Silicon Valley (2018; på svenska 2019). Carreyrou har fått flera fina journalistiska utmärkelser, bland annat två Pulitzerpris.

Sök efter boken

Kvinnor kan! Ja, alltså kvinnor kan också ljuga, manipulera och nästan bokstavligen gå över lik för att nå toppen. Elizabeth Holmes var kvinnan som med sitt företag Theranos skulle revolutionera sjukvården. Och hälsovården. Och folkhälsan rent allmänt. Den banbrytande teknik Holmes hade patenterat möjliggjorde analysen av halterna av en rad viktiga ämnen i en enda minimal bloddroppe. Snabbt, enkelt och så billigt att blodprovsstationer skulle kunna vara tillgängliga i närmsta mataffär. Som grädde på moset var tekniken bra för nålrädda, då bara ett litet, litet stick krävdes.

Det var ju bara den där lilla detaljen att tekniken inte funkade. Inte för att glada investerare eller potentiella kunder riktigt brydde sig om det. Inte anställda heller. Eller jo, anställda brydde sig – men blev därför inte speciellt långvariga i företaget.

I sin bok Ont blod: Hemligheter och lögner i Silicon Valley berättar journalisten John Carreyrou historien om Elizabeth Holmes och Theranos uppgång och fall. Carreyrou var den journalist som först avslöjade att saker och ting inte stod rätt till i Theranos – ett jobb som var allt annat än enkelt då säkerheten kring företaget var rigorös, anställda tvingades skriva på stränga sekretessavtal och den som hade mage att andas något negativt fick gå på dagen med stämningshot på halsen.

Det här är en enormt viktig bok. Heder åt alla journalister som avslöjar bluffmakare! Tyvärr funkar bokens format inte riktigt. Två tredjedelar av boken är en ren berättelse om Theranos och dess grundare. Varenda detalj av Theranos historia återberättas, och som läsare känner man sig snart bortkollrad dels av alla vändningar, dels av alla olika personer att hålla reda på. Att Carreyrou verkligen har gått till botten och ansträngt sig till max för att få med alla detaljer är berömvärt, men trots att manegen är krattad för en riktigt spännande historia blir det aldrig särskilt intressant. Först i den sista tredjedelen, när Carreyrou själv tar plats i berättelsen och beskriver hur han förstod att något inte stod rätt till med Theranos, börjar det hetta till.

Trots detta skulle jag ändå rekommendera er som är intresserade, eller som arbetar inom sjukvård, medicinteknik, läkemedelsutveckling eller liknande områden att ge boken en chans. Carreyrou kanske inte är historieberättare, men han är en sju helsikes grävande journalist. Gott så.

Christine Öberg

Publicerad: 2020-02-12 00:00 / Uppdaterad: 2020-02-11 21:05

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8008

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?