Recension

: Dödgrävarna
Dödgrävarna: Den sista vintern i Weimarrepubliken Rüdiger Barth & Hauke Friedrichs
2019
Weyler
5/10

Dagarna före nazismens maktövertagande

Utgiven 2019
ISBN 9789176811689
Sidor 408
Orginaltitel Die Totengräber
Översättare Jens Ahlberg
Först utgiven 2018

Om författaren

Rüdiger Barth (f. 1972) är journalist och bosatt i Hamburg.

Hauke Friederichs (f. 1980) är historiker och journalist, verksam bland annat i Die Zeit.

Sök efter boken

Det finns väl få teman i historieskrivningen som varit fokus för lika mycket uppmärksamhet som nazismen. Söker man efter böcker på temat Hitler eller nazism i Kungliga Bibliotekets katalog Libris så får man en lista med närmare 8 000 verk. Begränsar man sökningen enbart till verk på svenska så finns det ändå över tusen böcker på temat. Det råder alltså inte direkt någon brist på böcker som behandlar nazismen, inklusive dess framväxt och väg till makten.

Men om man nu ändå känner behov av ännu en bok på detta tema så finns den nu här. Det författarna försöker sälja in som bokens unika poäng är att vi här får följa utvecklingen dag för dag under Weimarrepublikens sista vinter, fram till nazisternas makttillträde. Upplägget, skriver författarna i efterordet, är inspirerat av TV-serien House of Cards, och de hymlar inte med att de hoppats på att deras bok kan bli grund för ett TV-seriemanus på det här temat.

Fokus ligger följaktligen på det politiska spelet under dessa vintermånader. Vi får framförallt följa några av de centrala aktörerna – rikspresidenten Hindenburg, den tidigare försvarsministern Kurt von Schleicher samt partiledaren och sedermera vicekanslern Franz von Papen, liksom – förstås – Adolf Hitler själv och blivande propagandaministern Goebbels. Andra, som exempelvis ledarna för de socialdemokratiska och kommunistiska partierna, ges en mer marginell roll. Skildringen som ges är väl bekant: maktkamper och misslyckade koalitionsförsök leder slutligen till att konservativa krafter släpper fram Hitler till makten. Kommunismen ses som ett större hot mot de egna intressena. Det är i sig kanske inte dåligt skildrat av författarna till den här boken, men eftersom så stor tonvikt än en gång läggs just på nazisterna (Hitler och Goebbels i synnerhet) så känns det mesta som skåpmat.

Det har ibland hävdats – och förlaget försöker i sin marknadsföring göra just det – att det finns stora likheter mellan Weimarrepubliken och vår samtid. Och visst finns det en del likheter, som exempelvis att många debattörer och vissa politiska partier söker hitta lätta syndabockar som kan beskyllas för ett lands alla problem (även om vem som utses till syndabock delvis förändrats), och att delar av befolkningen verkar relativt faktaresistenta. Men det finns också stora skillnader. En sådan, som beskrivs i boken, är att Weimarrepublikens politiker stod inför ett tämligen reellt hot om en kommunistisk revolution. En nazistisk statskupp var säkerligen också ett hot som hägrade för många, eftersom de ju redan hade försökt sig på det ett par år tidigare. Någon sådan utveckling är vi i dagsläget av allt att döma långt ifrån, när det här skrivs.

Men en viktig skillnad mellan då och nu är också att Weimarrepublikens ledande politiker, de som släppte fram Hitler, möjligen skulle kunna hävda att de inte hade full insikt om vad som komma skulle. Som framgår av boken så inbillade sig Weimarrepublikens borgerliga politiker allt möjligt – allt ifrån att nazisterna skulle respektera demokratiska spelregler när de väl hade kommit till makten, till att de själva skulle kunna kontrollera nazistpartiets möjligheter att utöva makt. Idag finns facit som visar hur fel de hade och vilken ände med förskräckelse det ledde till. Dagens kristdemokrater och konservativa som vill söka liera sig med nyfascistiska eller nynazistiska rörelser kan kanske därför möjligen lära sig något av sina föregångare från Weimarrepubliken.

Kanske kan den här boken fungera som grund för ett TV-seriemanus, som författarna hoppas. Kanske kan det bli en riktigt spännande TV-serie. Betraktat just som populärhistorisk bok känns det dock allt för mycket som skåpmat för att den ska bli riktigt intressant. Men för dem som har missat eller glömt historielektionerna om detta i grundskolan (och framförallt då alla kalenderbitare bland dem) kan den här boken möjligen vara nyttig läsning.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2019-11-12 00:01 / Uppdaterad: 2019-11-09 03:51

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7910

3 kommentarer

Håller tyvärr inte med om att den här boken skulle sakna mer än marginellt intresse. Vi lever i en orolig tid med många ledare av tvivelaktig karaktär i statsskick som redan lämnat demokratiska styrelseskick – eller utnyttjar nutidens digitala medel för att nå därhän. Godtrogenheten gentemot Hitler och hans garde var kanske lika aningslös då som vad många av oss är i dag. Tror vi att den här typen av maktövertagande är ett passerat stadium i världshistorien finns uppenbar risk vi misstar oss å det grövsta.

Stefan Holmberg Oregistrerad 2019-11-19 05:01
 

Min poäng är självklart inte att historien skulle vara av marginellt intresse, tvärtom. Min poäng är att just denna bok inte bidrar med något nytt på ett tema där det redan finns en uppsjö böcker skrivna. För den som är intresserad av just den typ av frågeställningar du nämner så grottar den här boken snarare ned sig i en mängd irrelevanta detaljer i förloppet (Magda Goebbels matlagningskunskaper, som exempel), kanske just för att författarna så tydligt hoppas att det ska bli en TV-serie av detta.

Klas Rönnbäck Redaktionen 2019-12-12 06:45
 

Hej.
Jag tycker du är alltför negativ i din beskrivning. Jag är en person som nog har läst hundra böcker om detta skeende i vår historia. Jag tycker att denna bok verkligen tillför en dimension som saknats, nämligen den som visar hur tillfällighetsbaserat trivialt mycket är i de mänskliga relationerna och maktspelet. Hur fåfänga och lögner får storpolitiska konsekvenser etc.
Just detta framgår i denna bok och det tycker jag absolut tillför något nytt – helt och delvis.

Mats Lindman Oregistrerad 2020-01-30 13:13
 

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?