Recension

: Lilla Berlin 6
Lilla Berlin 6: Bättre brinna upp än fejda ut Ellen Ekman
2019
Ordfront
7/10

På alla hipsters sida

Utgiven 2019
ISBN 9789177750598
Sidor 136

Om författaren

Ellen Ekman är illustratör och serietecknare utbildad på Serieskolan i Malmö. Hon är född 1986 och uppvuxen i Stockholm. År 2011 tog hon paus från sina konststudier, flyttade till Malmö och börja plugga till serietecknare. Ellen har på mycket kort tid etablerat sig och sin strippserie som redan 2013 fått Nordens största seriepris Stora Ponduspriset och en egen öl på Stigbergets bryggeri. Ellen är en del av seriekollektivet Dotterbolaget.

Sök efter boken

Ellen Ekman är tillbaka med det sjätte seriealbumet i Lilla Berlin-serien och hon fortsätter sätta huvudet på spiken med sina skildringar av livet för unga vuxna i storstadslivet. Det är hipsters i all sin storhet och sorglighet, unga vuxna som har svårt att acceptera vuxenheten samtidigt som de börjar inse att ”unga” kanske inte riktigt passar in på dem, feminister och vegetarianer ur alla möjliga vinklar. Och det är roligt.

Igenkänningsfaktorn är hög. Serierutan där en föreläsare säger ”Nu tänkte vi öppna upp golvet för medelålders män som inte vill ställa en fråga utan hålla ett långt anförande om sig själva eller något annat valfritt ämne som intresserar dem och som inte har någon som helst koppling till föredragets innehåll” träffade mig sådär rakt i magen och slungade mig tillbaka till ett antal föreläsningssalar som jag helst hade velat glömma. Skönt att få skratta åt det dock, som med så mycket av ämnena som tas upp.

Det fina med Ekman är att det aldrig känns som att hon skrattar åt sina karaktärer, utan väldigt mycket med dem. Istället för att stå utanför, peka och skratta (vilket jag upplever är hur många förhåller sig till hipsters och andra ”millenials”) sitter Ekman med dem i allt det knäppa. Hon gör skämt om att ha flygskam och samtidigt flyga till Tokyo, samtidigt är känslan att hon ändå förstår denna vilja att göra rätt även när det blir snett. Sina skämt till trots så står hon väldigt mycket på veganernas, feministernas och de Instagram-beroendes sida. Det är frigörande och gör det hela mycket, mycket roligare.

Andrea Carlson

Publicerad: 2019-06-14 00:00 / Uppdaterad: 2019-06-13 02:17

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7757

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?