Recension

: Veckan före barnbidraget
Veckan före barnbidraget Elin Johansson och Ellen Ekman
2016
Rabén & Sjögren
8/10

För barn och vuxna att växa med

Utgiven 2016
ISBN 9789129699289
Sidor 32

Om författaren

Elin Johansson är född 1978 och bor i Tavelsjö. Hon har tidigare varit medieinjengör och skolar nu om sig till gymnasielärare med svenska som huvudämne. Veckan före barnbidraget är Elin johanssons debutbok.

Ellen Ekman är född 1986 och arbetar som illustratör och serietecknare. Hon är utbildad på Serieskolan i Malmö. Ellen är kanske mest känd som för serien Lilla Berlin som går löpande i tidningen Metro och andra tidningar både i Sverige och Norge. Veckan före barnbidraget är Ellen Ekmans barnboksdebut.

Sök efter boken

- Vad är det här?
- En veckakvartillbarnbidragetsoppa, svarar mamma glatt.

Det är en lång vecka, den där före barnbidraget. Det är en vecka fylld av makaroner utan korv, tejpade gummistövlar och hemmabadhus i sommarpoolen. En vecka när bensinen är slut och mamma måste skjutsa på cykeln till mormor, när pengarna inte räcker till biobesök, och när mamma bara blir trött på allt och drar en filt över huvudet.

Elin Johanssons och Ellen Ekmans Veckan före barnbidraget är inte en bilderbok för alla. Men, å andra sidan, vilken bok är egentligen det?

Alla barn och föräldrar som någon gång har väntat på ett efterlängtat tillskott i kassan, må det vara bidrag eller lön, känner troligen igen sig i Veckan före barnbidraget. Somliga barn behöver aldrig uppleva hur det är att leva på lite pengar, och känner kanske inte igen sig alls.

Med det sagt vill jag ändå hävda att det här är en utmärkt bok för barn och vuxna att läsa tillsammans. Det socialrealistiska temat ger berättelsen en allvarlig grund. Trots det är Veckan före barnbidraget varken komplicerad eller mörk. Här finns mycket kärlek och vardagsglädje att upptäcka. Inte minst i Ellen Ekmans många detaljerade teckningar som verkligen går att förlora sig i. Perfekt för barn som tycker om att titta i samma bok om och om igen och som aldrig tröttnar på att studera mjukisdjur och barbiedockor som lever sitt eget liv, katter som äter pannkakor, myror som äter upp matsäcken på utflykten, stökiga hallgolv, leksakskaos och så vidare.

Teckningarna gör det förmodligen också lättare att samtala med barn om alla de olika frågor som faktiskt kommer fram ur boken. Några möjliga diskussioner skulle till exempel kunna handla om konsumtion, klass, kärlek mellan barn och föräldrar och solidaritet med den som har det sämre. Det senare illustreras fint i en scen där barnet i boken ger en del av pantpengarna till en kvinna utanför affären. (Se bild ur boken på Ellen Ekmans webbsida.)

Veckan före barnbidraget är en bok att växa med. En berättelse att återkomma till, att plocka fram, bläddra i och fundera över gång på gång. Både för barn och vuxna. Nya frågor och dimensioner kommer att dyka upp varje gång du öppnar den.

Anna Carlén

Publicerad: 2016-11-05 00:00 / Uppdaterad: 2016-11-05 11:46

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6735

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?