Recension

: Alkoholfritt till maten
Alkoholfritt till maten Richard Man
2018
Bonnier Fakta
8/10

Avancerade drycker och smakkombinationer

Utgiven 2018
ISBN 9789174248548
Sidor 175

Om författaren

Richard Man (född 1978) är sommelier och spritambassadör med en civilingenjörsexamen i kemiteknik från KTH. Han har bland annat varit involverad i Fotografiskas barsatsning med fokus på alkoholfria drinkar och hållbar konsumtion.

Sök efter boken

Richard Mans föräldrar kom till Sverige från Hongkong och startade en kinakrog i Dalarna. Där har Richard Man hjälpt till med groggblandningar sedan unga år. De kunskaper han skaffade sig där förde honom ut i världen för att arbeta som bartender och spritambassadör. Han har aldrig ansett att alkoholen i sig är det intressantaste, utan smakerna. När han väntade sitt första barn och hans fru önskade alkoholfria alternativ när de besökte restauranger insåg han hur torftigt utbudet är för den som inte önskar dricka alkohol.

Den insikten var upprinnelsen till den här boken och ett långtgående projekt att finna spännande dryckesalternativ utan alkohol.

Alkohol är en viktig smakbärare, det kommer man inte från. När man producerar alkoholfria viner och öl genom att dra ur alkoholen så försvinner en del av smaken. Man, som också har en examen i kemi, beskriver pedagogiskt hur den här processen fungerar och varför det är enklare att få till alkoholfritt öl än vin.

Istället för att hitta alkoholfria varianter av öl och vin kan man gå en helt annan väg och hitta helt andra drycker och smakkombinationer som är goda i sin egen rätt. Lite som vegetarisk mat, det är alltid godare med vegetariska rätter som är fantastiska i sig själva än att äta kötträtter där köttet är ersatt med något som försöker efterlikna köttets smak och struktur utan att lyckas.

Jag uppskattar verkligen denna ambition och blir sugen på att arbeta mig igenom dryckerna i boken, här finns både varma, kalla och bubbliga drycker. Drycker baserade på kaffe, te, kombucha, systembolagets alkoholfria alternativ och vanligt hederligt kranvatten.

Att göra alkoholfria drycker som är goda i sin egen rätt kräver dock betydligt mer tid och ansträngning än att korka upp en flaska vin.

Mer tid och fler redskap. Räkna inte med att kunna blanda ihop något på det du har hemma, med redskap som redan ligger redo i köksskåpen. Här krävs ansträngning! I gengäld tror jag att man lär sig massor om smak och smakkombinationer.

Allt behöver inte alltid vara så himla snabbt och enkelt!

Cecilia Bergman

Publicerad: 2018-07-17 00:00 / Uppdaterad: 2018-07-15 21:17

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7414

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?