Recension

: Love Hurts Deluxe
Love Hurts Deluxe Kim W. Andersson
2018
Apart
8/10

I skärningspunkten mellan passion och skräck

Utgiven 2018
ISBN 9789187877407
Sidor 384

Om författaren

Kim W Andersson är född 1979 i Staffanstorp i Skåne. Kim har tidigare gett ut böckerna Love Hurts, och den hyllade grafiska romanen Alena, om en flicka som hämnas på sina mobbare med hjälp av spöket efter sin döda bästa vän. 2010 gjorde han Johnossi Comics, ett storslaget samarbete i form av en serietidning producerad i samband med det svenska stjärnbandet Johnossis skiva Mavericks. 2013 var han en av tecknarna som gjorde stor succé med Cirkeln-serieboken Berättelser från Engelsfors.

Sök efter boken

Crowdfunding som metod för att finansiera och realisera bokprojekt blir allt vanligare. Förlag som Fria ligan och Apart har på detta sätt kunnat släppa fina utgåvor med hjälp av peppade fans bidrag. Ofta har en kärleksfull nördighet säkerligen spelat en viktig roll. Fria ligan har till exempel kunnat ge ut en volym med Drakar och demoner-illustratören Nils Gulliksons rollspelskonst, efter en väldigt framgångsrik Kickstarter-kampanj.

Den tunga och påkostade bok som nu ligger i min hand är också resultatet av en liknande gräsrotsfinansiering. Efter att Kim W. Andersson länge arbetat med ett ambitiöst och oupphörligt expanderande självbiografiskt projekt tog den erfarna serietecknaren och förebilden Peter Snejbjerg honom under sina vingar. Diskussionerna dem emellan ledde till att Andersson började röra sig mot att skapa kortare seriestories och så föddes konceptet Love Hurts, i skärningspunkten mellan skräck och passionerad kärlek. De episodiska och fristående historierna växte fram en efter en och när de nu finns att ta del av i en samlingsvolym går det verkligen att utläsa den kreativa frihet och lekfullhet som grundidén tillåter. De romantiska möten som utmynnar i blodiga och ofta oväntade vändningar för både läsaren och huvudpersonerna utspelar sig på främmande planeter, i vintriga japanska landskap, på slott, i skolkorridorer och i biosalonger.

Det vimlar av popkulturella referenser och kända personer (Liv Strömquist! Shirley Temple! Steve Buscemi!) blir castade av Anderssons penna. De som är bekanta med Anderssons andra verk såsom Alena och Astrid kan upptäcka tidiga versioner här. Det är rysligt och kul, ofta på samma gång. Allteftersom svängarna tas ut på olika vis blir det alltmer förståeligt varför Kim W Andersson återkommit till vinjetten efter andra kreativa projekt.

Mot slutet av boken har andra fått bidra med texter som kretsar kring tematiken i Love Hurts. Här skriver psykologen och författaren Jenny Jägerfeld intressant om kärlekens bakomliggande drivkrafter, Kalle Lind från podden Snedtänkt om skräckens gotiska dragningskraft och komikern Jesper Rönndahl om hjärnans närliggande reaktioner på hat och förälskelse. Här finns också fanart av andra serietecknarpennor och originalskisser. Om grundmaterialet är tämligen jämnstarkt, även om det är ganska lätt att plocka ut favoritepisoder under läsningen, så är extramaterialet för det mesta underhållande även om vissa bidrag känns aningen överflödiga. Men sammantaget torde den här luxuösa samlingen utgöra något av en guldgruva för den som gärna tar sig an verk av Stephen King, Sara Bergmark Elfgren (som för övrigt medförfattat en av historierna här) eller, på grund av dess bredd, egentligen de flesta former av skräckangränsande popkultur.

Björn Schagerström

Publicerad: 2018-07-18 00:00 / Uppdaterad: 2018-07-16 19:21

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7415

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?