Recension

: Den fjärde pakten
Den fjärde pakten Kristina Appelqvist
2018
Piratförlaget
7/10

Triumf och tragedi

Utgiven 2018
ISBN 9789164205384
Sidor 371

Om författaren

Kristina Appelqvist är författare, frilansjournalist och kommunikationskonsult. Hon har tidigare skrivit nio deckare i universitetsmiljö som utspelar sig i Skaraborg. Klänning för korta kvinnor (2022) inledde serien om Nina Storm, där handlingen förlagd till Stockholm och Sjuhäradsbygden där Appelqvist själv är uppvuxen.

Sök efter boken

Jag läser deckare året runt och dygnet runt för den delen, men många passar på att plöja dem på sommarsemestern. Det torde vara den period på året då vi har mest tid till att läsa böcker. Och vad passar väl bättre när kvällarna är ljusa och långa och sovmornarna är många än att sätta tänderna i en puttrig pusseldeckare? Jag vurmar särskilt för svenska deckare, det är något med miljöerna som fascinerar och skapar igenkänning.

Den fjärde pakten är den fjärde fristående delen i Kristina Appelqvists serie med litteraturforskaren Helena Waller. Här återkommer även en gammal karaktär, rektor Emma Lundgren, som tidigare förekommit i författarens tidigare böcker. Jag gillar historier där karaktärer från olika böcker får mötas. Om det är lyckat så får berättelsen en extra dimension. Karaktärerna är redan väletablerade på varsitt håll och i Den fjärde pakten samsas de väl utan konkurrens.

Det börjar med att en ung student faller ner ifrån Västgöta universitets klocktorn. Är det ett självmord, en olycka eller ett mord? Den döda heter Morgan Svensson, men hans öde faller snart i skuggan av en stor donation som ska göra universitetet världskänt. Rektor Emma Lundgren har precis återvänt efter föräldraledighet, men känner sig motarbetad av sina kollegor. Hennes ledaregenskaper ifrågasätts och hux flux är hon avsatt och ersatt. Hennes vän Helena Waller sitter i skolledningen och luskar om vad som egentligen hänt? En annan som för historien framåt är den grävande journalisten Frida Åberg på Skövde Nyheter. Hon granskar Morgan Svenssons död och rotar även i Västgöta universitets förehavanden.

Jag tycker mycket om hur historien förflyttas från Skövde till Nice. Skolledningen åker på en lyxresa dit för att knyta ihop allting med donationen. Den snorrika och osympatiska Renate Flodin styr och ställer eftersom det är hon som skänkt pengarna. Den nya rektorn Benny Sjöö är en riktigt dråplig karaktär. En sådan där en genast tycker illa om, och som snärjer in sig i sina egna snedsteg och lögner. Samtidigt kan jag inte låta bli att fnissa över hans förehavanden. Hans icke existerande självinsikt och klumpiga framfart är en fröjd att följa. Samtidigt har han uppbackning av sina vänner. Tillsammans blir de läskigt starka.

Det här är den perfekta semesterboken. Kristina Appelqvist är en mästare på att bygga upp spännande historier med många trådar utan att det blir det minsta rörigt. Pusseldeckaren där alla i kretsen kan vara skyldiga. Detta parat med beskrivningar av en massa god mat, smarrig fika och frestande drycker. Det är sådant jag vill ha på semestern. Jag blir sugen på maten de äter och jag vill baka kakorna de fikar på. Dessutom är jag ruskigt nyfiken på vem som dödar folk i den här boken. Allting hålls på halster såsom sig bör. Samtidigt som jag är med om ett äventyr får jag med mig viktig historia. Dessutom får jag vara med och gissa vem mördaren är på denna spännande och rysliga resa.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2018-07-19 00:00 / Uppdaterad: 2018-07-18 18:05

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7416

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?