Recension

: Scandorama
Scandorama Hannele Mikaela Taivassalo Catherine Anyango Grünewald (illustratör)
2018
Förlaget
7/10

Dystopisk migräntrigger

Utgiven 2018
ISBN 9789523331051
Sidor 56
Först utgiven 2018

Om författaren

Hannele Mikaela Taivassalo skriver romaner, noveller, barnböcker och dramatik. 2008 belönades hon med Runebergspriset för romanen Fem knivar hade Andrej Krapl.

Sök efter boken

Det finns sedan april 2016. Avtal med stater som ska ta emot människorna som inte får plats. Fördjupande bakgrundsmaterial finner du här.

I Neoscandia har de nordiska ländernas huvudstäder nya namn. Långt borta är det humoristiska greppet som är bekant från Ankeborg. Stohomecity har bevarat de fina kvarteren där de vackra människorna lever i sina drömhem när de inte går ut och skålar på klubben. Oldslo city och Newslo city tyder på en delad stad. Cophantown ligger söderut och i öster har vi Helsingy City, ruinstaden.

Utgångspunkten i historien är att människoströmmar från Neuropa ska hindras att komma in i Neoscandia. Inga skäl anges, korridoren för de avvisade är full av en gråsuddig människomassa där inga individuella särtecken kan urskiljas.

Betong, glas och slutna rum. Ändå är det övervakande ögat närvarande precis överallt. Handlingen är berättad ur den unga hybridens synvinkel. Hens mor har gått till motståndsrörelsen och fadern är ett verktyg för maktens utövare. Berättaren, Miskatt, får ett uppdrag och utför det i en anda av tristess men med en odefinierad drivkraft. Någonstans anas en droppe nyfikenhet på det egna ursprunget. Likt replikanterna i Blade Runner, vill hen något mer. Hen är tänkande. Och i en liten, liten mån en kännande varelse.

I övrigt är de mellanmänskliga relationerna präglade av att ha blivit manipulerade i årtionden. De inre tankarna är kyligt distanserade. Verkstäder och laboratorier med märkliga experiment fyller mig med skräckbilder av vad Doktor Mengele utförde under andra världskriget. Berättelsen förstärks med bilder där all förförisk skönhet har avlägsnats.

Teckningarna görs i vitt, gråa nyanser och svart. En del bilder har tillsatts en effektfull blå kontrastfärg som medför kyla och smärta. Blå sicksacklinjer över huvudsvålen är en skarpsinnig illustration av huvudvärk. Migränens blixtar som skjuter smärtan genom ögonen. Figurer med svaga konturer ger form åt skyddslösheten och visar hur betydelselös den egna integriteten är.

Se rätt in i fasan. Att inte veta vem som övervakar dig eller för vilket syfte är förgörande för välbefinnandet. Scandorama fungerar som en väckarklocka och uppmanar mig att bidra till ett samhälle med tillitsfulla medborgare som inte räds sin nästa.

Lena Nöjd

Publicerad: 2018-06-05 00:00 / Uppdaterad: 2018-06-04 12:20

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #7362

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?