Text

Tema: Bodil Malmsten

När Bodil Malmsten dog den 5 februari var hennes cancer visserligen inte okänd för omvärlden. Hon hade själv twittrat om den vid olika tillfällen: ”Jag har cancer, radikalopererades (det heter så) nov 2013, återfall december 2014. Nu handlar det om livskvalité. Men när gör det inte det”. Och ”Fråga mig ingenting, jag berättar det jag vill berätta när jag kan berätta det. Alla dör ändå på slutet, annars hade livet ingen form”. Diktsamlingen Det här är hjärtat, som blev hennes sista verk, kom ut 2015, och när hon satt och pratade om den i Svt’s Babel var det svårt att inte tänka på hur illa däran hon såg ut att vara. Ändå vill vi inte att våra favoriter ska dö, de ska finnas för evigt. Och Bodil Malmsten var mångas favorit.

Själv hade jag inte läst så mycket. Men inför en chans till mailintervju när sista loggboken kom ut, Och ett skepp med sju segel och femti kanoner ska försvinna med mig, 2013, ropade jag genast ”jatack!” och började plöja. Malmsten är inte lättintervjuad, hade jag fått höra. Hon älskar sina fans men är stenhård mot journalisterna. Starstruck som jag blev av mailandet märkte jag knappt av det. Tyckte det var häftigt med formuleringar som ”trodde mest det handlade om sammansatta ord, men säger du att jag skrev nyord så måste det ju vara så”. Och ”OBS att ingenting jag säger är en order om jag inte uttryckligen säger det! Var och en kan bara svara för sig själv”. När jag frågade om det var något särskilt foto hon föredrog att jag använde, skickade hon en bild på kön utanför Rönnells Antikvariat, där hon nyss haft ett av sina populära samtal om Thomas Bernhard. ”Bara som information! Skryt. Bilden i sig är ju iPhonebild som nån tagit och bra nog att publicera men som dokumentation av ett fullständigt otippat intresse.”

Bodil Malmsten slog igenom 1984 med diktsamlingen Damen, det brinner!. Innan dess hade hon debuterat med barnboken Ludvig åker 1970, som hon skrev tillsammans med illustratören Peter Csihas, hennes dåvarande kärlek. 1994 kom första vuxenromanen, Den dagen då kastanjerna slår ut är jag långt härifrån, som Augustprisnominerades. Men det var först med flytten till Bretagne, Priset på vatten i Finistère, som hon fick ett bredare genomslag. Med den egna bloggen kom loggböckernas födelse. Ett nytt sätt att skriva: ett rappt, reflekterande, som lät både högt och lågt ta plats. Twittrandet. Bodil Malmsten var aldrig en sån som stagnerade. Tog körkort som 55-åring. Hoppade vilt mellan genrerna. Det har varit handböcker i skrivande, pjäser, rimmade dikter när rimmade dikter inte ansågs vara på modet. Tillsammans med Modernista startade hon ett eget bokförlag. Ofta omtyckt, genom åren har hon mottagit diverse litterära priser. En av de återkommande sommarpratarna; för sitt raka sätt. Hon väjde aldrig, snarare högg hon när det behövdes. Men säkert också för sin utmärkta uppläsningsröst, lyssna här på ett utdrag ur Det här är hjärtat.

Och på fotografier ser Malmsten alltid så cool ut. Luggen och det röda håret. Glasögonen, som på senare tid ofta hade tonat glas. Blicken rak, direkt, självsäker in i kameran. Hon gjorde som hon ville, tänker jag. Hade bestämda åsikter om det mesta här i världen, på ett sätt som känns befriande. För att man fick känslan av att hon lyssnade på sig själv, istället för att följa något pk-grupptryck. Hon gick sin väg, ingen annans. På dagensbok tycker vi inte att man kan få nog av Bodil Malmsten. Nyligen kom en samling av hennes dikter genom åren ut på Bonniers förlag. Den och mycket annat har vi samlat till er i vår special. Och det är ju det som är bra med författare, eller hur? I det de skrev lever de på sätt och vis alltid kvar. Så skaffa dig en Bodil Malmsten att ta med ut på semestern, redan idag.

/redaktionen genom Lina Arvidsson

* * *


”Det här blir min På spaning efter den tid som pågår”

2013 gjorde Lina en lång intervju med Bodil Malmsten om loggböckerna, Så gör jag – konsten att skriva och vad som skulle hända sen.

* * *


Bodil Malmsten: Samlade dikter
Uppkäftigt, rytmiskt, tröstande

”När Bodil Malmsten gick bort i februari i år hade hon påbörjat arbetet med den här samlingsvolymen. Några ändringar i de ursprungliga dikterna har gjorts, men hon hann själv inte avsluta genomgången. När Samlade dikter nu getts ut känns boken som en hyllning till ett av våra stora svenska författarskap, ett minnesverk…” Läs mer


Bodil Malmsten: Den dagen kastanjerna slår ut är jag långt härifrån
Förförelse, förstörelse

”’En kvinna på tåget kände igen mig, var hon mamma till flickan, var hon ljus, var hon mörk, hon log mot mig, läpparna öppnades, jag log tillbaka, höll fast hennes blick, höll kvar och såg ner i ögonen, djupt tills hon rodnade, djupare, längst in, djupast in. Pupillerna vidgades, öppnades, hon ville – jag vet inte vad jag vill, måste dit. Skötets mörka…” Läs mer


Bodil Malmsten: Det här är hjärtat
Nyskapande om muskeln som håller oss vid liv

”Hjärtat pumpar runt blodet i vår kropp och gör oss levande. Inte konstigt att vi hela tiden återkommer till det, och använder hjärtat som en metafor för kärleken, sorgen och smärtan. Ibland kan det dock kännas uttjatat, som att de olika skildringarna går på repeat och liknar varandra. Går det att skriva om hjärtat på nya sätt…” Läs mer


Bodil Malmsten: Och ett skepp med sju segel och femti kanoner ska försvinna med mig
För oss som lever idag och för dem som inte är födda än

”I år avslutas två omfattande betraktelser av livet: Karl Ove Knausgårds Min kamp, och Bodil Malmstens loggböcker. Så tycker jag en kan skriva. Visserligen använder Malmsten mycket färre ord och går inte igenom livet på samma autistiskt övergripande sätt som Knausgård, det finns inte så mycket barndom i…” Läs mer


Bodil Malmsten: Så gör jag – Konsten att skriva
Så gör Bodil Malmsten

”Bodil Malmsten är en välkänd författare och i boken Så gör jag. Konsten att skriva delar hon med sig av sitt eget arbetssätt och sin egen skrivprocess. På baksidan står det ‘Den här boken är en lärobok, en handbok med erfarenheter, verktyg, redskap, råd, tips, exempel, goda exempel och avskräckande.’ Själv skulle jag nog…” Läs mer


Bodil Malmsten: Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag
När Bodil Malmsten talar lyssnar världen

”När jag tänker på den sammanlagda bloggvärlden därute, och sedan på att texterna i Bodil Malmstens loggbok Och en månad går fortare nu än ett hjärtslag är en sammanställning av hennes blogginlägg, måste jag ännu en gång vidga min syn på vad ett blogginlägg är och kan vara. I en värld där information och…” Läs mer


Bodil Malmsten: De från norr kommande leoparderna
Loggboks-Bodil är min vän

”Jag sitter vid mitt köksbord och läser Bodil Malmsten – De från norr kommande leoparderna. Jag fortsätter till soffan, sedan bussen och avslutar läsningen på konditoriet i centrum i området där jag nu bor. Det är höst 2009. Boken utspelar sig under maj 2007 till april 2009. Nyss med andra ord. Finanskris. Jag har minne kvar…” Läs mer


Bodil Malmsten: Sista boken från Finistère
En värld att försjunka i

”Att läsa Bodil Malmsten är som bomull för själen. Även när det handlar om livets svåraste frågor som Ensamheten, Tillhörigheten och Det Sociala Spelet. Och jag försöker sätta fingret på vad det är. Är det språkets rytm, ironin eller de filosofiska betraktelserna? Enkelheten, ordskruvandet eller helt enkelt ärligheten? Jo…” Läs mer


Bodil Malmsten: Kom och hälsa på mig om tusen år
I huvudet på Bodil Malmsten

”’En bok skrivs alltid under hotet om de tusen åren’ skriver Bodil Malmsten i inledningen till sin bok och jag förstår precis vad hon menar. Inte för att jag har skrivit någon bok men skrivkramp har jag haft. Skrivkramp får man för att man tänker på de tusen åren, för att man börjar fråga sig om det man skriver är…” Läs mer


Bodil Malmsten: Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig
”Själv är jag som vanligt sedan åratal sysselsatt med att skriva en roman som jag inte skriver”

”Det är med höga förväntningar som jag ger mig på Bodil Malmsten. Nu efteråt så önskar jag att jag skulle ha låtit bli att läsa boken och sedan hyllat den till skyarna för att det är Bodil Malmsten. Det hade varit ganska lätt gjort, förpackningen är fantastisk, pappret tjockt och skrovligt, känns lyxigt och bilderna är fina…” Läs mer


Bodil Malmsten: Mitt första liv
”Den som gudarna älskar dör inte”

”Att berätta en historia är en konst. Att dessutom göra det bra kräver än mer av den som försöker. Bodil Malmsten kan berätta historier och när det görs så görs det med briljans. Inga viktiga trådar blir hängande mer löst än de borde och hela berättelsen kryper fram på det sätt som min farfars berättelser gjorde när han berättade…” Läs mer


Bodil Malmsten: Priset på vatten i Finistère
När man odlar sin trädgård

”Det finns en sådan otrolig befrielse i flykten. Det kan visserligen kännas lite fegt men faktum kvarstår; den som är människa kan välja att gå. Kalla det flykt om du vill men det är ändå ett fritt val att gå och det tänker jag göra när jag har fått nog. Nog är precis vad Bodil Malmsten har fått. Hela det svenska välfärdsamhället ligger…” Läs mer


Bodil Malmsten: Det är fortfarande ingen ordning på mina papper
Den som söker kanske finner

”Att inte ha ordning på sina papper tillhör en av mina laster men det är också en av mina kvaliteter. Ibland när jag i förtvivlan söker efter just det där som är så otroligt viktigt att det är rent ofattbart att jag inte har lagt det på ett säkrare ställe än där jag nu har lagt det, så hittar jag andra livsuppehållande papper…” Läs mer

* * *

Andra författare som har fått egna temasidor på dagensbok.com är Astrid Lindgren, Tove Jansson, August Strindberg, Herta Müller, Jane Austen, Emelie Flygare-Carlén, William Shakespeare, Stig Dagerman, Bob Dylan, Elfriede Jelinek, Pernilla Stalfelt, Harry Martinsson och J M Coetzee.

Fler temasidor hittar du under Teman.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2016-07-02 00:01 / Uppdaterad: 2016-07-01 10:42

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?