Recension

: Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig
Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig Bodil Malmsten
2006
Modernista
7/10

”Själv är jag som vanligt sedan åratal sysselsatt med att skriva en roman som jag inte skriver”

Utgiven 2006
ISBN 9197535028
Sidor 181

Om författaren

Bodil Malmsten
Foto: Stefania Malmsten

Bodil Malmsten (1944-2016) fick sitt genombrott som författare 1984 med diktsamlingen Damen, det brinner! Under flera år levde och verkade hon i Frankrike. Hon har givit ut ett stort antal böcker och rönt framgång som prosaberättare och dramatiker.

Sök efter boken

Det är med höga förväntningar som jag ger mig på Bodil Malmsten. Nu efteråt så önskar jag att jag skulle ha låtit bli att läsa boken och sedan hyllat den till skyarna för att det är Bodil Malmsten. Det hade varit ganska lätt gjort, förpackningen är fantastisk, pappret tjockt och skrovligt, känns lyxigt och bilderna är fina och hela baletten, nu kan man säga elakt att bristen på innehåll kräver en extra fin förpackning.

Men när jag nu läst boken så kan man se ljuspunkter, ändå. När jag kan känna att hon är ärlig med sig själv och börjar berätta så finns det behållning, hon kan ju skriva och visar det även stundtals men hon verkar ha ett behov av att kontrollera sig, hon låter aldrig tankarna prosan fara iväg det känns extremt kontrollerat och det är därför jag kan känna att det är på gränsen till tråkigt medelklasproblem som inte ens får blomma ut, så det blir absurt. Så fort det bränns så skriver hon inte vidare. Jag får skratta då och då och jag kan känna igen dikternas Bodil Malmsten och jag undra varför hon inte skriver dikter?

Hon pratar om att hon vill skriva en roman men det går inte, där tycker jag det hettar till och blir intressant. En utlandslevande svensk som nämner att det finns skillnader mellan saker och ting men inte vill gå in på vad, för hon verkar inte vilja generalisera …

Hur intressant är det att läsa en författare som inte verkar vilja bjuda på sin klarsyn eller sina generaliseringar, eller för all del sina fördomar? Detta vill inte Bodil och det är rätt trist. Varför skriver hon inte dikter då, det enda jag kan tänka mig är att dessa böcker ändå säljer, vilket diktsamlingar inte gör. Detta är väldigt tillgängligt. Litteratur vete sjutton om det är men det finns och ska väl finnas och jag ska inte rituellt bränna boken utan den blir en prydnad i bokhyllan, men jag vet ju att kvinnan kan så mycket bättre… men hon kanske har det för bra där nere i Frankrike och det ska en väl unna henne.

(Varit ute på krogen med boken ikväll och den är faktiskt trevlig att dricka öl med. I mitt försök att hålla min hemliga agenda att jag ska ha druckit öl med levande författare jag recenserar. I brist på författaren denna gång så tog jag med boken. Den funkar på krogen inte som Saarikoski men ändå, korta textsjok och citat och det finns ju ändå dikter i boken. Nu önskar jag ännu mera att jag inte läst den och skrivit en blind hyllning. Hon gillar ju Pamuk och Szymborska.)

Textutdrag (Visa/göm)

Csabi Urbán

Publicerad: 2007-01-09 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-14 13:01

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2339

7 kommentarer

Inte så uttömmande recension tycker jag. Vad skriver hon om i krönikorna? Jag hade velat veta mer.

Lisa Gidlöf Oregistrerad 2007-01-09 00:24
 

sitt liv i frankrike sin bli range rovern hantverkare kravallerna i paris,mullvadarna i trädgården, levnadsintyg och andra medelklass bekymmer samt redovisar hon arbetarförfattare hon läser och lite femenisktiska utbrott o.s.v.

csabi Oregistrerad 2007-01-09 01:01
 

Csabi: jag har ett skarpt minne av att God Morgon Sverige inte ens inleddes den morgonen. Att det bara snurrade en textremsa eller möjligen visades en statisk text att programmet utgick p g a mordet. Minns jag fel?

Jens Oregistrerad 2007-01-09 14:54
 

Helt riktigt Jens, jag låg bakfull som värsta Televinken och bara tittade på rutan och undrade varför programmet inte började. Trots att jag läst meddelandet flera gånger fattade jag inte vad som hänt. När klockan gick förbi 08.00 började jag koppla, för programmet startade inte.

Robert Oregistrerad 2007-01-09 15:43
 

Det stämmer nog som ni säger jag sammakopplar minnet av olof palme skottet och god morgon sverige programmet och moster lilly dikten som Bodil Malmsten läste nån gång i god morgon sverige i vilket fall…

csabi Oregistrerad 2007-01-09 17:18
 

Får man någon klarhet i hur man bäst förstår titeln till boken när man läst ut boken? Är boken en hyllning/hälsning till någon/något ?

Undrande Oregistrerad 2007-01-10 10:30
 

Du skrev på slutet " Nu önskar jag ännu mera att jag inte läst den och skrivit en blind hyllning. Hon gillar ju Pamuk och Szymborska.)"

Hur ofta skriver du "blinda hyllningar" som du kallar det?

Att du inte förstår något om Bodil Malmstens senaste må vara förlåtet. Men din recension tar inte ens upp att texterna är omarbetningar från hennes blogg. Du verkar inte förstått vad det är för bok du recenserat. Den gör inga anspråk på att vara något annat än det som står på omslaget: Hör bara hur mitt hjärta bultar i mig http://www.finistere.se * juni 2005-feb 2006.

http://www.finistere.se är alltså adressen på bloggen därifrån texter och bilder är hämtade.

Okunnigheten är dumhetens moder.

Karina K. Oregistrerad 2007-03-11 02:51
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?