Nyhet

Aktuellt i veckan

Den senaste litteraturveckan har förstås handlat mycket om årets Nobelpristagare i litteratur, vitryska – eller belarusiska, som vi kanske borde lära oss att säga – Svetlana Aleksijevitj. Vår litteraturprisbevakning, med alla dagensbok.com:s Aleksijevetj-recensioner, hittar du här. Dessutom skrev Ella en krönika om det välförtjänta priset här, medan Lina fortsatt fundera över bokmässan och författaren som artist här.

Dessutom har vi faktiskt några boktips apropå Nobels fredspris, som i år gick till den tunisiska National Dialogue Quartet, fyra samverkande organisationer som arbetat för fred och demokrati och hjälpt till att göra den tunisiska Jasminrevolutionen 2011 till kanske den enda framgångsrika av den arabiska vårens revolutioner.

I Jerusalem har konflikten mellan israeler och palestinier blossat upp i en rad mord och överfall. På dagensbok.com gjorde vi en temasida 2010 som du kan hitta här. Då hade svenska Ship to Gaza-aktivister precis återvänt hem, däribland den nyligen avlidne Henning Mankell.

I Iran har poeterna Fateme Ekhtesari och Mehdi Mousavi dömts till långa fängelsestraff och 99 piskrapp vardera för osedlighet, blasfemi och brott mot den islamiska regimen. Ekhtesari var precis hemkommen efter att ha framträtt på bland annat Göteborgs poesifestival 2013 när de båda greps. Vi har tyvärr inga recensioner av dem att erbjuda, men tycker ändå att det är viktigt att uppmärksamma.

Idag är för övrigt journalisten och författaren Dawit Isaak 22 dagar in på sitt femtonde år i fängenskap i Eritrea.

Dawit Isaak: Hopp – Historien om Moses och Mannas kärlek & andra texter
För Dawit Isaak

”Den 23 september 2001 fängslades elva av Eritreas oppositionella politiker och tio av landets ledande journalister, däribland Dawit Isaak. Samtliga fängslade stämplades som landsförrädare och ingen av dem har fått någon rättegång. Svenska myndigheter har inte fått möjlighet att hälsa på Dawit i fängelset…” Läs mer

På hemmafronten har David Lagercrantz precis tillkännagett att han kommer att skriva åtminstone två Millennium-böcker utöver den nyligen publicerade Det som inte dödar oss.

Vad som heller möjligen inte kommer att döda oss är kärnkraften – åtminstone inte i Oskarshamn och åtminstone inte reaktor ett och två.

(Ja, Aleksijevitjs Bön för Tjernobyl kom med två gånger på den här sidan nu, men grejen är att den är värd det.)

Själva ser vi fram emot nomineringarna till Augustpriset som tillkännages på måndag. Så här såg det ut förra året. Vilka ska man hoppas på blir nominerade och vinnare i år?

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2015-10-15 22:40 / Uppdaterad: 2015-10-15 22:40

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?