Recension

: Three mile island
Three mile island J Samuel Walker
2004
University of California Press
5/10

Sannolikheten att det som hände i Harrisburg …

Utgiven 2004
ISBN 0520239407
Sidor 304
Språk Engelska

Om författaren

J Samuel Walker är historiker vid USA:s Nuclear Regulatory Commission, det statliga organ som ska övervaka kärnkraftsindustrin.

Sök efter boken

I år är det 25 år sedan världen stod på randen till att bevittna en enorm härdsmälta i det amerikanska kärnkraftverket Harrisburg/Three Mile Island. Under ett par dagar var det osäkert om vetenskapsmän, tekniker och myndighetspersonal skulle klara av att hantera kärnkraftens baksida. Med en mycket god portion tur lyckades de slutligen bemästra situationen, och avstyra en katastrof som – om den hade blivit verklighet – sannolikt hade legat i samma nivå som Tjernobyl-olyckan sju år senare.

I den här boken skriver NRC:s (Nuclear Regulatory Commission, USA:s motsvarighet till svenska Kärnkraftsinspektionen) historiker J Samuel Walker om händelseförloppet under de ödesdigra dagarna. För att vara en officiell historieskrivning är den förhållandevis ärlig – även om Walker självklart inte har möjlighet att kritisera den egna sidans verksamhet på ett djupare plan.

Det intressanta med boken är nämligen hur mycket den trots allt avslöjar om synen på och hanteringen av kärnkraften och dess risker – den officiella historieskrivningen till trots. Mitt under den annalkande katastrofen käbblar vetenskapsmän om hur de egentligen ska lösa situationen tekniskt – något bra svar hade man inte utarbetat i förväg. Man hade startat och använt sig av en oerhört farlig teknik som man egentligen hade föga kunskaper om. Rutiner saknades också för hur myndigheterna skulle hantera krissituationer som den här.

För den som har en förmåga att läsa mellan raderna är det också intressant att notera vilken vikt myndigheterna lade vid medborgarnas hälsa. Officiellt hette det att man inte ville orsaka panik, en version som Walker också för vidare. Av den anledningen vägrade myndigheterna evakuera befolkningen i närområdet, och man kom gång på gång med förvirrande eller direkt felaktiga deklarationer till media och allmänhet om vad som egentligen hände vid kärnkraftverket.

25 år senare kan man misstänka att den officiella hanteringen av informationen minst lika mycket, och förmodligen i högre grad, handlade om att kärnkraften befann sig i ett kritiskt skede. Om man hade erkänt att en katastrof var snubblande nära hade stödet för kärnkraft sannolikt dalat rejält, och det vid en tid då kritiken redan var omfattande. Så kärnkraftslobbyn valde att chansa på att de skulle klara av att hantera krisen. Och de vann. Hade de förlorat hade lokalsamhällets befolkning drabbats oerhört hårt av härdsmältans inferno. Att riskera tusentals människoliv verkar ha varit föga värt, för att rädda kärnkraftens dåliga rykte.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2004-05-14 00:00 / Uppdaterad: 2014-01-12 12:26

Kategori: Recension | Recension: #1190

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?