Recension

: Double or quits?
Double or quits? Malcolm Grimston
2002
Earthscan
6/10

En framtid för kärnkraft?

Utgiven 2002
ISBN 1853839132
Sidor 256
Språk Engelska
Medförfattare Peter Beck

Om författaren

Författarna arbetar med programmet för hållbar utveckling, vid Royal Institute for International Affairs, i Storbritannien.

Sök efter boken

Kärnkraften ska avvecklas i Sverige. Så har svenska folket bestämt i en folkomröstning. Iallafall de som då var gamla nog att få rösta. Men politikerna har skjutit och skjutit på verkställandet i över 20 år. Och kommer nog att fortsätta så ett tag till, vad det verkar.

Vilken framtid har då kärnkraften? Svaret på den frågan beror förstås även det i hög grad av politiska beslut. I Sverige har den debatten i hög grad stannat av allt sedan folkomröstningen för två decennier sedan. Och kärnkraften lever kvar i det tysta. Ingen verkar riktigt vilja säga varken bu eller bä.

Så ser det inte ut överallt. I somliga länder – inte minst i länder där kärnkraften har fått finansieras på ”marknadens” villkor – inte byggt några nya kärnkraftverk på flera decennier. I andra länder byggs det fortfarande ny kärnkraft.

I många länder florerar också debatten om kärnkraft. Och det drar i båda riktningar. Kraftigt subventionerad och olönsam – eller en billig och närmast oändlig energikälla? Livsfarlig teknik som när som helst kan uppleva en härdsmälta, och orsakar enorma miljöproblem – eller det bästa alternativet när vi nu behöver bekämpa växthuseffekten? Ståndpunkterna är minst sagt splittrade.

Till den här debatten försöker nu Malcolm Grimston och Peter Beck att bidra genom att producera – vad de menar vara – en objektiv skrift om kärnkraftens framtid. Författarna försöker därför att väga in båda sidornas argument och synpunkter i samma bok (även om anslaget antyder en viss slagsida för kärnkraft). Boken tar iallafall upp alla de centrala perspektiven – allt från säkerhet till ekonomi och politik – om man bara tittar på kärnkraft per se.

Men det tråkiga är att de avgränsar frågan om kärnkraft till bara frågan om kärnkraft. Ett av deras starkaste argument för kärnkraft är exempelvis att behovet av energi ökar i världen. Det är för visso sant, om man extrapolerar nuvarande trender. Men de diskuterar inte möjligheterna att bryta den trenden, t.ex. genom att de rika (och ofta energiintensiva) länderna tar ansvar för att markant minska och/eller effektivisera sin energianvändning – något som utvecklingsländer sedan skulle kunna efterapa.

För den som vill sätta sig in i diskussionen om kärnkraft är det här en nog så god introduktion. Sen är boken tyvärr skriven med en tämligen tråkig stil, avskalad från känsla och engagemang. Men kanske är det nödvändigt för att uppnå den objektivitet författarna säger sig vara ut efter.

Textutdrag (Visa/göm)

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2003-06-05 00:00 / Uppdaterad: 2014-01-12 12:17

Kategori: Recension | Recension: #732

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?