Recension

: Köttbonden
Köttbonden: Att föda upp, slakta och tillaga riktigt bra kött Lina & Oscar Westman
2015
Natur & Kultur
7/10

Politisk kokbok

Utgiven 2015
ISBN 9789127141193
Sidor 208

Om författaren

Lina Westman är läkare och Oscar Westman är sjöman. Båda är bönder och köttproducenter.

Sök efter boken

Det här är en kokbok med köttrecept. Mustiga soppor, grytor och härliga stekar. Tupphjärta med linfrökex och syltad lök, grillad flankstek med chimichurri och peperonata, killing i kål, och höbakad fläsksida är några av alla rätter som presenteras. En mustig kokbok alltså, men framför allt är det en inspiration till att ta det där steget och flytta ut på landet och börja på ny kula som självförsörjande bönder. Köttbönder.

Vi har blivit ett land som inte kan föda sig självt. Samtidigt är vi ett land med ett växande intresse hos folket för att äta bra kött som dessutom är etiskt och ekologiskt försvarbart. Det är en ekvation som inte går ihop med mindre än att vi alla äter mindre kött, att de småskaliga ekologiska lantbrukarna blir fler och att de som finns får bättre förutsättningar att göra sitt jobb. Att göra mat är stort, att göra bra mat är större. Det är dags för bonden att återerövra sin ställning i samhället. Skulle du fråga oss finns inte någon bättre tidpunkt att bli bonde än nu.

Lina och Oscar Westman börjar sin resa som köttbönder när skeppet de skall arbeta på förliser. Väl hemma i Sverige igen har de ingenstans att ta vägen och inser att kalkylen med att få gårdsköpet att gå ihop bara fungerar om de försörjer sig på den. Sagt och gjort.

I boken får vi följa hur de bygger upp en ekologisk köttproduktion på gamla lantraser och hur regelverk och byråkrati ibland krånglar till deras ambitioner att göra riktigt bra etiskt försvarbart och ekologiskt kött. Många kängor till KRAV utdelas i boken, bland annat anser författarna att det är problematiskt att KRAV är ett vinstdrivande företag.

Summa summarum är det en inspirerande bok både för köttkocken och för den som har drömmar om ett liv på landet. Men den väcker också många tankar om mat och hållbarhet.

Cecilia Bergman

Publicerad: 2015-08-01 00:00 / Uppdaterad: 2015-07-31 12:13

Kategori: Recension | Recension: #6207

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?