Recension

: Miljödieten
Miljödieten: Snyggare, smalare, sundare – och rädda världen på köpet Maximillian Lundin & Daniel Öhman
2016
Bonnier Fakta
8/10

Diet utan löften om snabba lösningar

Utgiven 2016
ISBN 9789174245158
Sidor 192
Illustratör Erik Olsson (foto)

Om författaren

240711b_fotoErikOlsson
Foto: Erik Olsson

Maximillian Lundin (född 1978) är kock med inriktning på hållbar och ekologisk mat. Han medverkar regelbundet på SVT som vegankock. Daniel Öhman (född 1973) är journalist som bland annat intresserar sig för miljöfrågor. Tillsammans har de skrivit boken Miljödieten

Sök efter boken

Dietdebatter blir ofta infekterade och ibland kan man se löpsedlar om hur forskare blir hotade till livet för att de presenterar forskningsresultat som någon falang i en infekterat matstrid ogillar. Om man ägnar några timmar åt att följa nätdebatter om mat hittar man allt som oftast utstuderade konspirationsteorier där Livsmedelsverket oftast ses som den största boven i dramat. (Men å andra sidan, i vilka frågor hittar man inte konspirationsteorier om man söker sig vidare för långt ut i nätdebattens förgreningar?)

Vän av ordning undrar ofta hur många som faktiskt har testat Livsmedelsverkets kostrekommendationer och tallriksmodell innan de spyr galla på myndigheten? Den är ju inte så spännande direkt, och lovar aldrig att man kan äta vad man vill och ändå rasa i vikt. Myndigheten rekommenderar bara det där gamla vanliga, trista att man skall äta mindre och röra sig mer. Vad annat kan det vara än en ondsint konspiration?

Miljödieten kombinerar de där gamla vanliga sanningarna med miljötänk. Som tur är passar de väldigt bra att kombinera. Inga snabba lösningar utlovas, men en livsstil som är hållbar både för individen och miljön. Och det är inte så illa det. Miljödieten består av fem delar:

1) Ät mindre kött och mera grönt
2) Dra ner på sockret
3) Välj ekologiskt
4) Följ årstiderna
5) Rör på kroppen

Genom att äta mindre kött och mera grönt är det lättare att dra ned på antalet kalorier och det är dessutom alldeles nödvändigt av klimatskäl att vi alla drar ned drastiskt på animalierna i vår kost. Man behöver inte sluta helt men det är inte hållbart att vi gemensamt ökar animaliekonsumtionen år för år. Att äta socker är (nog?) alla överens om är helt onödigt och dåligt både för vikt, hälsa och miljö. Ur miljösynpunkt är det bättre att använda den bästa jordbruksmarken till andra grödor än sockerbetor.

Ekologiskt är inte enbart en bra miljöidé det är också lättare att dra ner på köttkonsumtionen om det kött man köper är ekologiskt, eftersom det är dyrare. När man följer årstiderna vid sina matinköp får man mat med mer smak och bättre näringsinnehåll samtidigt som transporterna blir kortare.

Sist men inte minst ingår i miljödieten, som i de flesta andra dieter, att man måste röra på sig. Börja med att skippa bilen till jobbet! Att cykla eller åka kollektivt gör att man automatiskt rör sig mycket mer än den som tar bilen till jobbet. Cykeln är dessutom en miljöhjälte!

Miljödieten avslutas med en receptdel som utgår från vegansk matlagning eftersom författarna menar att det är bra att lära sig vegansk matlagning för att följa miljödieten även om man inte tänker bli vegan på heltid. Alla recept kan anpassas och bli lakto-ovo-vegetariska eller kötträtter.

Allt känns genomtänkt, logiskt och klokt. Jag tror på miljödieten som koncept! Men tror jag att det blir den nya modedieten? Nej, tyvärr, den har allt för lite av briefrossa och enkla lösningar för att bli trendig. Men för oss som inte tror på snabba lösningar utan söker de mer långsiktigt hållbara är den perfekt!

Cecilia Bergman

Publicerad: 2016-04-12 00:00 / Uppdaterad: 2016-04-11 20:56

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #6518

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?