Recension

: Aningar
Aningar Clara Sánchez
2014
Sadura
6/10

Glapp

Utgiven 2014
ISBN 9789187641060
Sidor 447
Orginaltitel Presentimientos
Översättare Ulf Eriksson

Om författaren

Clara Sánchez är en spansk författare, född i Guadalajara. Hon har en examen i spansk filologi från universitetet Complutense de Madrid. Bland de litterära priser hon mottagit utmärker sig Alfaguara-priset från 2000, Premio Nadal 2010, och helt nyligen, det mycket prestigefulla Premio Planeta-priset 2013 för hennes senaste roman El cielo ha vuelto.

Hennes böcker har översatts till 15 språk och hon är en storsäljare i flera spansktalande länder.

Under hösten 2013 kom en filmatisering av Aningar regisserad av Santiago Tabernero.

Sök efter boken

Julia faller genom en spricka i livet. Det går så lätt; ett litet felsteg, ett litet misstag, och plötsligt går allt sönder.

Det börjar ju så bra. Hon har precis kommit fram till en semesterort vid kusten tillsammans med sin man och nyfödde son. De har kört bil hela dagen, hon är fortarande dödstrött och har varit ända sedan födseln, och de har inte ens hunnit börja packa upp när hon inser att hon glömt bröstmjölksersättningen hemma i Madrid. Så tillbaka i bilen får hon hoppa, och köra ner till byn och leta upp ett nattöppet apotek. Och sedan hittar hon inte tillbaka igen. Det är så dumt så hon nästan måste skämmas; men alla bostadsområden i alla semesterorter ser ju identiska ut, hennes handväska med mobilen och ID-kortet har blivit stulen, hon känner ingen, hon kan inte ta ut kontanter, hon kan inte hitta hem. På två minuter har hon förvandlats från en vacker ung modern mamma till en hemlös galning som irrar runt på gatorna och frågar har du sett min son, har du sett min man…

Eller ja, i själva verket har hon varit i en bilkrasch och ligger i koma på sjukhuset och drömmer medan hennes man Felix förtvivlat försöker ta hand om barnet och fortsätta hoppas att han på något sätt kan få sin fru att vakna igen.

Det är en handling vi sett förut, visst. Själv drar jag parallellen till de där avsnitten i Sopranos där Tony blir skjuten och tror sig vara en affärsman som sitter fast på ett hotell, men det finns ju gott om andra historier där huvudpersonen inte vet om att det är sitt eget huvud hen är fast i. Men Sánchez tar ett ganska tufft språng här: inte nog med att hon slänger ner Julia i den där drömvärlden redan på sidan 18, innan vi fått veta vem hon är utanför den, där vi bara har hennes eget undermedvetnas bild av vem hon är; utan hon vägrar också göra drömvärlden drömsk. I stället för att gå vilse i pseudoLynchismer ställer hon upp båda verkligheterna bredvid varandra, två versioner av samma lilla semesterby där Julia och hennes man bara hela tiden precis missar varandra. I utkanten flimrar ett större samhälle förbi; papperslösa afrikanska flyktingar som dyker upp till marknaden och sedan försvinner spårlöst igen (inget övernaturligt i det, osynlighet finns i verkligheten), poliser som inte undersöker försvinnanden, Europa som en liten, liten värld där inget får finnas utanför och isen blir tunnare och utanförskapet är både plötsligt och evigt… Men i centrum hela tiden Julia, den hon är för sig själv, den hon är för Felix, och den hon blir när hon inte hittar hem till någon av dem.

Det håller riktigt väl. Inte riktigt hela vägen, förr eller senare blir speciellt Felix historia lite väl mycket sjukhus- och äktenskapsdrama som vi också sett förr, och som inte alls är lika intressant som det där psykodramat som spelar upp sig i Julias verklighet; 440 sidor är helt enkelt lite för utdraget för en handling som måste gå framåt. Men det håller länge nog för att jag ska få med mig den där känslan av krypande olust, panik som inte får bryta ut om man ska ha någon chans att hitta den där ledfyren. Och möjligheten att hitta vägar mellan de olika världar som människor ibland kan vara.

Björn Waller

Publicerad: 2014-11-05 00:00 / Uppdaterad: 2014-11-04 18:49

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5895

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?