Nyhet

10 i topp februari 2013


1 av 10 (Ny)


Elfriede Jelinek: Prinsessdramer
Intelligenta kammarspel

prinsessdramer-omslag”För att göra Elfriede Jelineks Prinsessdramer rättvisa inser jag nu efter läsningen att jag borde ha läst mer Elfriede Jelinek. Jag vet inget mer om hennes skönlitterära produktion än att den är belönad med Nobelpriset, men läsningen av Prinsessdramer har gett mig mersmak. Jag inser också att jag borde ha pluggat hårdare inför…” Läs mer


2 av 10 (Ny)


Lotta Lotass och Bo Svensén (red.): Minnet av företrädaren: Aderton inträdestal i Svenska Akademien
En sång till de som gått före

Företrädaren”Den danske psalmförfattaren Grundtvig talar i en av sina psalmer om ”den eviga växlingen här”. Med det avser han då detta förgängliga jordiska liv, där inget är beständigt men allt förgängligt och underkastat den växling som har som yttersta konsekvens att vi alla, utan undantag, en gång skall dö. Hur minns vi de som gått före oss?…” Läs mer


3 av 10 (Ny)


Patrik Lundberg: Gul utanpå
Utanpå och inuti

Patrik Lundberg, Gul utanpå (omslag)”1983. Den 14 februari. Då föds Park Jong Dae. I Korea. Nio månader senare flygs han till Sverige. Byter födelsedag till 3 mars och namn till Patrik Lundberg. Tjugofyra år senare flyger han tillbaka. Patrik Lundbergs debutbok Gul utanpå handlar om adoption. Patrik växer upp i Sölvesborg, blir kallad kinesjävel…” Läs mer


4 av 10 (Ny)


Lotta Muth: Tonar ut i vitt
Ytlig uttunning, mänskligt bråddjupup

tonarutivitt_omslag”Tänk dig att som läsare få känna ett oförargligt, sympatiskt samspel med berättaren. Att själv få söka sig djupt in berättelsernas avskalade språk. Bunden till ytan men hur samspelet sänker lyktor djupt ned i vårt mänskliga bråddjup, med undertoner eller rakt på sak konkret. Hur läsprocessen blir stundtals fruktansvärt…” Läs mer


5 av 10 (Ny)


David Van Reybrouck: Kongo: En historia
En angelägen historia

kongo-en-historiaomslag””Den dödligaste konflikt som världen har upplevt på mer än femtio år, en konflikt som involverar trupper från nio länder, som spänner över ett slagfält lika stort som Västeuropa och som har resulterat i mer än fem miljoner döda har omvärlden knappt tagit någon notis om”, skriver Virgil Hakwins i avhandlingen…” Läs mer


6 av 10 (Ny)


Jenny Wiik: Bildbindaren
Fantasy som övertygar

bildbindaren_omslag”Lucina har nyligen flyttat till en liten finländsk stad efter att ha växt upp i Sverige med sina finlandssvenska föräldrar. Hon är väldigt bra på att rita, och har en blogg där hon lägger upp bilder hon gjort. Hon ritar ofta fantastiska varelser, och genom bloggen får hon en dag kontakt med någon som kallar sig…” Läs mer


7 av 10 (Ny)


Mustafa Can; Albert Camus; Roald Dahl m. fl: Läsandets lust och magi
Oändliga litterära äventyr

barnlitt_omslag”När jag var liten hade jag tre favoritböcker. Prostens barnbarn av Eva Bexell (fantastiskt inläst av Margareta Krook på kassettbok. Ja det hette så en gång i tiden, tänk att jag är så gammal!) och så Åke Holmbergs Ture Sventon i London (även den fanns på kassettbok med Helge Skoog som…” Läs mer


8 av 10 (Ny)


Emily Dickinson: Gång på gång är skogarna rosa
Bokstavstrogen översättning

gang-pa-gang-ar-skogarna-rosa_omslag”Att översätta innebär alltid en form av övergrepp, skriver Ann Jäderlund i efterordet, och visst är det så. Det var länge sen jag läste Dickinson, men när jag läst denna version och sen lite engelska och sen återvänt till denna igen, så tycker jag ändå att Jäderlund förhållit sig väldigt trogen originalet…” Läs mer


9 av 10 (Ny)


Kristoffer Leandoer: September
Livsresa mot ett semikolon

Kristoffer Leandoer, September (omslag)”I September placerar författaren sin läsare i en anhörigstol bredvid en sjukhussäng där det ligger en cancersjuk, döende, icke namngiven kvinna. Genom retrospektion följer vi en utstakad tidslinje, från barndom till insjuknande, med plötsliga inslag från sjukhusrummet som ständigt påminner oss åt vilket håll livsödet bär…” Läs mer


10 av 10 (Ny)


Kristofer Anderson: DIY
DIY – politisk och peppande

kristofer-andersson-diy-omslag”Jag idrottade under hela min uppväxt i Norrbotten. Fotboll, hockey, slalom, simning, basket – jag var till och med på innebandyträning en gång. Sporterna var roliga i sig, men det skulle toppas, motstånd skulle krossas, det skulle fokuseras, tas på allvar och skrikas. Jag minns fortfarande vilken chock det var att…” Läs mer

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2013-03-03 10:00 / Uppdaterad: 2013-03-03 19:21

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?