Text

Augustpriset 2010

Ikväll hålls Augustgalan i Konserthuset i Stockholm. Där delar Svenska Förläggareföreningen ut sitt litteraturpris, Augustpriset, för tjugoandra året i ordningen. Priset består av 100 000 kronor och en bronsstatyett.

Sex böcker vardera är nominerade i tre kategorier: Årets bästa skönlitterära bok, Årets bästa fackbok och Årets bästa barn- och ungdomsbok. Här har vi samlat de av de nominerade böckerna som vi hunnit tycka till om än så länge.

Tidigare pristagare har vi för övrigt samlat här.

Skönlitteratur | Fackböcker | Barn- och ungdomsböcker


Nominerade till Årets svenska skönlitterära bok


Sigrid Combüchen: Spill. En damroman
En värdig Augustvinnare

”I inledningen av Spill får den fiktiva författaren “Sigrid Combüchen” ett brev av en pensionerad kvinna. Kvinnan känner igen sig i ett fotografi beskrivet på sida 137 i en av “Combüchens” tidigare romaner. “Är det min familj du beskriver?” undrar hon, och en brevväxling tar sin början. Författaren ser stoffet till ännu en…” Läs mer


Magnus Florin: Ränderna
Ränder som sorg och text

”Magnus Florins nya bok Ränderna beskriver en process som löper från en verklighet till en annan. Exakt vad förvandlingen inbegriper är inte helt enkelt att svara på, varken för läsaren eller för den ”Magnus Florin” som utgör verkets subjekt. Klart är i alla fall att moderns död utgör katalysatorn…” Läs mer


Sara Stridsberg: Darling River
Fjärilen i kvinnors hjärnor

”I morgon presenterar dagensbok.com förra decenniets tio bästa böcker. Det har varit svårt, nästan omöjligt att välja ut dem. Detta decennium blir enklare, en kandidat är redan glasklar: Darling River. Den redan så prisade Stridsberg har skrivit sin absolut bästa bok hittills. Jag riktigt längtar tills den dagen hon blir invald i Svenska Akademin…” Läs mer


Johan Jönson: Livdikt
Livet som dikt

”Du bor i ett tevespel, musklerna i ditt ansikte rör sig via joystick. Joysticken är din hjärna. Den är programmerad. Du zappar mellan brus, brus, förnedringssåpa, porrfilm och brus. Knastret av chips och cellofanpapper i sängen. Du har ingen lust att äta någonting. Du stänger av, zoomar ut, zoomar in. Hjärnan går på repeat…” Läs mer


Peter Törnqvist: Kioskvridning 140 grader: En Wästern
Knappast en kioskvältare

”Noveller när de är som bäst: vardagligt mystiska, koncisa och poetiska. Så skrev undertecknad en gång på dagensbok.com om Peter Törnqvists novelldebut Fältstudier. Det är fortfarande en oerhört språkligt begåvad och mogen debut, allvarsam och mjuk. Med stor respekt för naturen, landsbygden och dess…” Läs mer

Ingersonetterna av Magnus William-Olsson har vi tyvärr inte recenserad. Däremot har vi hans Jag talar till de döda och Spöken.


Nominerade till Årets svenska fackbok

Vargen – den jagade jägaren av Henrik Ekman har vi tyvärr inte recenserat än.

Yvonne Hirdman: Den röda grevinnan
Kommunister med stil

”‘Jag kan skriva en europeisk historia, tänker jag, där mamma står i ett litet hörn och ser spännande och vacker ut, inte i mitten med historien runt omkring sig. Det är väl det enda val jag har, det finns ju inte så mycket kvar av brev och dagböcker så att det kan göras annorlunda. Och dikta till mig en mamma – nej aldrig!’…” Läs mer

Mask – litteraturen som gömställe av Kristoffer Leandoer har vi inte recenserat – däremot hans Huset som Proust byggde: 200 års fransk modernism.

Magnus Linton: Cocaina. En bok om dem som gör det
Problemfyllt pulver

”Magnus Linton gör tidigt i boken klart sin position i narkotikafrågor. Han skriver att han “varken vill ha kokain på Konsum eller leva i ett narkotikafritt samhälle”. Säkert svårsmält för många läsare – de nordiska länderna har en nära nog särställning med sitt kompakta drogmotstånd. Trenden i stora…” Läs mer

Maria Eleonora. Drottningen som sa nej av Moa Matthis har vi inte heller recenserat. Däremot hennes Pionjärer och feminister.

Resa i Sharialand. Ett reportage om kvinnors liv i Saudiarabien av Tina Thunander har vi tyvärr inte heller recenserat än.


Nominerade till Årets svenska barn- och ungdomsbok


Maja-Maria Henriksson: Jag finns
Misär med ljusglimt

”Den här trenden att vilja läsa böcker som har hänt ‘på riktigt’ har jag aldrig riktigt förstått mig på, men jag ser ju hur oerhört stark den är idag. En bok kan verka vara hur spännande och bra som helst, men har det inte hänt på riktigt så är det inte lika bra. Att även biografier och ‘sanna’ historier också är vinklade…” Läs mer


Jenny Jägerfeld: Här ligger jag och blöder
Tonår på blodigt allvar

”‘Klockan var kvart i ett torsdagen den tolfte april, dagen före den internationellt inbillade olycksdagen, och jag hade just sågat av den yttersta toppen av min vänstertumme med en elektrisk sticksåg. Jag stirrade på tummen, det som var kvar av den vill säga. Dess bleka vårvinterskinn och så det där rosaröda inuti…” Läs mer


Eva Lindström: Jag tycker inte om vatten
En alldeles rationell fobi

”Eva Lindström fick inte Augustpriset i år heller, men någon gång hoppas man att en egensinnig barnbok kan få gå före en socialrealistisk ungdomsdito, hur bra den senare än är. För Eva Lindström är något alldeles eget, både när det gäller text och bild. Årets Lindström handlar om Alf som inte tycker…” Läs mer


Sofia Nordin: Det händer nu
Det händer faktiskt nu!

”Att vara femton år och kär i en tjej är inte lätt. I det fallet spelar det nog ingen roll om det är en kille eller tjej som sitter på känslorna. Att vara kär i tonåren är att ta de första stapplande stegen mot vuxenlivet. Man har slutat fråga chans, men har liksom ännu inte fått något bra substitut att ersätta det med. Skall man…” Läs mer


Lena Sjöberg: Tänk om…
Vårt liv som hund

”Det här är en rätt så oemotståndlig bok. Den är en förälders tankelek med sitt barn: tänk om jag var en hund och du var en hundvalp? Eller jag var en hare och du min harpalt? Vad skulle vi göra då? Boken bygger på att tryggheten i att ha sin förälder hos sig finns…” Läs mer

Syltmackor och oturslivet av Anna Ehring har vi tyvärr inte recenserat än.

redaktionen, dagensbok.com

Publicerad: 2010-11-22 00:00 / Uppdaterad: 2011-11-01 09:48

Kategori: Special

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?