Recension

: Udda verklighet
Udda verklighet Nene Ormes
2010
Styxx Fantasy
5/10

Svensk urban fantasy

Utgiven 2010
ISBN 9789173551403
Sidor 253

Om författaren

Nene Ormes är född 1975 och bor i Malmö med sin man och alldeles för mycket böcker. Hon är utbildad arkeolog, men arbetar nu i en sci-fi-bokhandel i sin hemstad. ”Udda verklighet” är hennes debutroman.

Sök efter boken

Nene Ormes har debuterat med romanen Udda verklighet, skriven i genren urban fantasy. Mycket få svenska författare skriver i denna genre. Det litterära genrebegreppet urban fantasy finns inte med i Norstedts helt nya professionella engelsk-svenska ordbok. På engelska Wikipedia hittar man dock en fullständig redogörelse, som inleds så här:

Urban fantasy is a subset of fantasy defined by place; the fantastic narrative has an urban setting. Many urban fantasies are set in contemporary times or contain supernatural elements. However, this is not the primary definition of urban fantasy. Urban fantasy can be set in historical times, modern times, or futuristic times. The prerequisite is that it must be primarily set in a city, rather than in a suburban or country setting, which have their own genre subsets.

Jag kan erkänna att jag säkerligen inte läst någon riktigt typisk modern fantasybok tidigare, förmodligen heller inte någon urban fantasy. Den litterära genren urban gothic finns också. Exempel på en bok skriven i denna genre är Oscar Wildes The picture of Dorian Gray. Urban gothic har jag alltså läst en del. Den avgörande skillnaden mellan urban fantasy och urban gothic har jag dock inte helt förstått. En tydlig definition gällande skillnaden mellan dessa genrer efterlyses härmed!

En ny upplevelse, och därmed en intressant sådan, var det alltså för mig att läsa Udda verklighet. Romanens handling är förlagd till Malmö, som är Nene Ormes hemstad. Huvudpersonen i berättelsen är en ung kvinna, med namnet Udda, som arbetar med telefonundersökningar. Hon lever ett så kallat vanligt liv, förutom att hon har hallucinationer och drömmer mycket realistiska drömmar, ofta mardrömmar. Med tiden kommer hon underfund med att hon drömmer sanndrömmar. Hon drömmer det som samtidigt händer andra människor i det verkliga livet. När hon vaknar minns hon allt och skriver ner det. Hon berättar för sin vän Daniel om dessa drömmar, som plågat henne i många år. Han får då en längtan att utforska om drömmarna verkligen gestaltar verkligheten och ger sig ut på spaning. Tiden går och han kommer inte tillbaka. Udda tvingas börja leta efter honom. Sådan är upptakten till en berättelse som börjar på ett spännande och intresseväckande sätt. Udda upptäcker stadens dolda världar, både de rumsliga och de som har med den förflutna tiden att göra. Övernaturliga ingredienser finns i mängd, som att människor har speciella gåvor och kan till exempel byta skepnad och förvandlas till djur.

Men Ormes lyckas inte upprätthålla samma standard av spänning och engagemang i berättelsen hela boken ut. Efter tre fjärdedelar av romanen känns det som om handlingen hastar fram, troligen för att romanen snart ska kunna få ett slut. Det blir också obegripligt overkligt, eller överdrivet overkligt. Även om ju själva den litterära genren uppmanar till just sådant. Kanske kan man säga att det blir overkligt på ett ointressant sätt.

Urban fantasy borde även kunna berättas för en helt, så kallad, fullvuxen publik. Udda verklighet är för mycket ungdomsroman, både vad gäller språk och intrig. (Eller är det jag som inte riktigt förstår hur genren ska vara?) I vilket fall som helst, jag hoppas på nästa roman. Nene Ormes berättar i intervjuer att hon tänker skriva fler böcker om sin huvudperson Udda. Och hon har defintitivt den fantasi som behövs, tillika passionen för genren.

Det kan vara givande att läsa fantasy, och urban fantasy öppnar upp ens sinne för att allt i staden kanske inte är vad det ser ut att vara på ytan. Tanken att det kan finnas övernaturliga inslag i tillvaron är helt klart mycket fascinerande och berikar livet. Egentligen skulle det ju knappt behöva existera några gränser för vad en författare kan fantisera ihop inom denna genre! Det går alltså att ösa på, bara det hela är välskrivet och genomtänkt.

Vill slutligen vädja till alla förlag att de, för både läsarnas och författarnas skull, lägger mycket mer tid på korrekturläsning. I Udda verklighet finns alltför många korrekturfel. Sådana stör alltid läsningen.

Textutdrag (Visa/göm)

Eva Björnberg

Publicerad: 2010-08-17 00:00 / Uppdaterad: 2015-11-07 17:27

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3833

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?