Vad var det egentligen som utlöste den globala ekonomiska kris som vi nu genomlever? Och går det att undvika liknande kriser i framtiden? Det är två centrala frågeställningar i Stefan de Vylders bok Världens springnota.
För att förstå vad det var som hände, och vilka faktorer som kom att bidra till krisens utveckling ger de Vylder en kortare historisk tillbakablick till några tidigare finanskriser, som exempelvis den svenska krisen i början av 1990-talet, och Asienkrisen ett par år senare. Även om det finns många saker som skiljde de kriserna åt, fanns det också många faktorer som förenade dem. Det gäller inte minst det faktum att många av kriserna föregicks av inhemska avregleringar av kapitalmarknaderna, i kombination med att man samtidigt hade kvar en fast växelkurs mot andra valutor. Det, menar författaren till den här boken, var närmast som att bädda för en spekulativ bubbla och på sikt – en ekonomisk kris.
Spekulativa bubblor kan skapas på många sätt, noterar de Vylder. USA:s ekonomi hade gått på högvarv åren innan krisen. Samtidigt led ekonomin av kraftiga underskott i såväl handelsbalans som statsbudget. Starka politiska särintressen hade varit framgångsrika i sitt arbete med att förmå amerikanska myndigheter att avskaffa regleringar på finansmarknaden, och särskilt då en rad nya finansiella instrument som hade utvecklats under senare år. Systemet var också utformat så att det innehöll en rad snedvridande incitamentsstrukturer för både långivare och låntagare. Återigen; allt var som bäddat för en bubbla.
Till slut sprack bubblan, och krisen kom att sprida sig långt utanför USA:s gränser. Författaren beskriver ingående vilka konsekvenser krisen har fått, och vilka den också kan komma att få inom en snar framtid, såväl på ett aggregerat plan som för ett antal valda länder som beskrivs mer ingående. Han redovisar också uppskattningar av kostnader för att hantera krisen.
Vi kan lära av historien. Även om Stefan de Vylder tror att det är omöjligt att helt försäkra sig mot finanskriser, så går det att vidta mått och steg för att minimera sig mot deras skadeverkningar. Det handlar om enkla och tydliga regleringar av finansmarknaderna (istället för dagens trend mot en ökad avreglering). Det handlar också om att föra en kontra-cyklisk ekonomisk politik (för att motverka finansmarknadernas ofta pro-cykliska agerande). Författaren diskuterar också ett antal andra reformer, som att konkurrensutsätta Internationella Valutafonden (inte minst eftersom dess råd ofta har visat sig så dåliga, av olika skäl) eller att öppna för möjligheten att länder gör ekonomisk konkurs.
I sin helhet är det här en riktigt bra överblick över ett ämne som samtidigt är både viktigt och högaktuellt, men också ganska komplicerat. Stefan de Vylder lyckas dock pedagogiskt förklara många av de mer komplicerade aspekterna av finanskrisen på ett föredömligt vis. Det riktigt spännande med den här boken är därför att de Vylder skriver en bok både för den som är tämligen bevandrad i ämnet nationalekonomi, och för den som inte är det men som vill lära sig förstå vår värld lite bättre.
Publicerad: 2010-02-18 00:00 / Uppdaterad: 2014-04-16 15:44
En kommentar
[...] mer: DN, Dagens Bok, Libertas, Youtube, de Vylder, [...]
#
Kommentera eller pinga (trackback).