Recension

: Eurokrisen
Eurokrisen Stefan de Vylder
2013
Ordfront förlag
7/10

En berättelse om kortsiktighet, girighet och demokrati satt ur spel

Utgiven 2013
ISBN 9789170377372
Sidor 200
Först utgiven 2012

Om författaren

Stefan de Vylder är nationalekonom och har länge arbetat med inriktning på utvecklingsekonomi. Han har tidigare bl.a. givit ut De minst utvecklade länderna och världshandeln och Om fattigdomen och rättvisan i världen.

Sök efter boken

Det här har varit året då jag försökt förstå krisen i eurozonen. Det gick sådär till en början, men efter att jag lagt vantarna på den här boken och även Eurokrasch av Johan Norberg blev bilden betydligt klarare. Tyvärr kanske jag ska tillägga, för hade jag inte ångest över tingens tillstånd innan så har jag det definitivt nu.

Nationalekonomen Stefan de Vylder har alltid varit skeptisk till EMU som konstruktion, och var aktiv på nej-sidan inför folkomröstningen 2003. Men i den här boken vill han presentera en saklig bild av förloppet och faller inte i ”vad var det jag sa”-fällan. Visst märks det klart och tydligt var han står, men eftersom jag finner hans ton tilltalande så upplever jag dessa mer personliga instick snarare som en tillgång för boken än tvärtom. Den är ganska faktatung, så hans personliga analyser och reflektioner kring olika händelser gör det hela lättare att ta in.

Boken är indelad i nio kapitel som avhandlar historik, fasta växelkurser och valutaunioner, vägen från global finanskris via eurokris till skuldkris, krishanteringen, den svenska eurodebatten, en ny världsordning, krisens kostnader och ett eventuellt slut på EMU. Innehållet är väl sammansatt och skapar övergripande förståelse för eurokrisens olika komponenter.

Inneboende i texten ligger det även något som liknar en grundkurs i nationalekonomi. Ett mycket pedagogiskt upplägg som uppskattas av en läsare som jag själv, med ringa kunskaper i ämnet. De finansiella lappkasten blir förklarade på ett sätt som gör det komplicerade begripligt. Även om jag kanske inte kan förklara det vidare till tredje person, så förstår jag under läsningen hur eurozonens ekonomi fungerar. Eller inte fungerar kanske är mer korrekt.

Det här är en oerhört sorglig historia. Så här i retrospektiv blir det så uppenbart att projekt EMU drog igång på tok för tidigt. Det verkar heller inte ha funnits någon samsyn överhuvudtaget på hur projektet skulle skötas. Något av det mest upprörande är hur spelreglerna hela tiden ändrats under gång. Så som EMU såg ut vid tidpunkten för vår folkomröstning ser det definitivt inte ut idag. EMU har utvecklats till ett missfoster som sätter demokratin på undantag. Det smygs igenom hårresande regeländringar på högst tvivelaktiga sätt. Det som borde vara en paranoid villfarelse verkar nu vara en högst plausibel realitet. Eurozonens stater skall tvingas in en gemensam överstatlig finanspolitisk union.

Den som är intresserad av händelseutvecklingen efter att denna bok skrevs, kan med fördel ladda ner en rapport vid namn Eurokrisen och finanspakten. Där tar de Vylder sig an EU:s finanspakt som Sverige uppenbarligen har gått med i. Mycket störande läsning. Skriften är utgiven av Forum för EU-debatt, en mycket intressant tankesmedja vars syfte är att kritiskt granska EU från samhällsekonomiska och demokratiska utgångspunkter och där de Vylder ingår i styrelsen.

För den som vill få en större helhetsbild av eurokrisen än vad nyhetsrapporteringar erbjuder är Eurokrisen en bra början. Kapitlet om krishanteringen är speciellt intressant. Det är läsning som upprör och berör på så många plan. Boken kom ut 2012 och har alltså getts ut i pocket nu under 2013, vilket är alldeles utmärkt. Det här är en bok som bör läsas. Placera den gärna i kioskerna på tågstationer, flygplatser och bussterminaler. Läsning av Eurokrisen är väl investerade timmar.

Kari Kapla

Publicerad: 2013-11-11 00:00 / Uppdaterad: 2018-08-31 20:25

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #5456

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?