Recension

: Världens bästa historia
Världens bästa historia Rudyard Kipling
1992
Samspråk
6/10

En kopp te med Kipling

Utgiven 1992
ISBN 9186020617
Sidor 47
Orginaltitel The finest story in the world
Översättare Ingrid Maria Ingmark

Om författaren

Rudyard Kipling (1865-1936) föddes i Bombay och kom också att arbeta en hel del i Indien. Han beskrivs ofta som en det brittiska imperiets författare, men sin allra bredaste publik har han förstås fått med Djungelboken. Kipling tilldelades Nobelpriset i litteratur 1907.

Nobelpriset 1907
Litteraturprisets sidor om Kipling.

Sök efter boken

Det är ju alltid roligt gjort av en författare att ge ut en berättelse med titeln Världens bästa historia. Så underbart pretentiöst och på tvärs med världens alla jantelagar.

Nu är det emellertid inte Kiplings lilla berättelse – ja, det tar ju emot att kalla den roman, även om novellen här råkar vara utgiven mellan alldeles egna pärmar – som ska vara ”världens bästa”, utan den historia som den författande jag-berättaren av en slump får korn på.

Problemet med denna ”världens bästa historia” är att den existerar bara som kvarglömda minnen av tidigare liv hos en ung man, medelmåttan Charlie Mears, som råkar komma i författarens väg. Charlie, som vill bli poet men som ”rimmade ’hjärta’ med ’smärta’ och ’skön’ med ’grön’ och trodde på allvar att ingen rimmat så förut”, går egentligen mest vår mer luttrade författare på nerverna, men så börjar han undslippa sig fragment av en spännande berättelse, en romersk galärslavs eller vikingatida skeppsmans forna äventyr.

Den äldre författaren suger girigt åt sig och fantiserar om hur denna fantastiska berättelse erövrar världen och för alltid ändrar våra föreställningar om människan, livet och döden. Mellan Charlies komiskt tröttsamma deklamerande försöker författaren lirka ur honom mer, men det går trögt. Han vet att årtusendenas berättelse finns där, precis utom räckhåll, men hur ska han få fram den?

På ett sätt ÄR naturligtvis Världens bästa historia den historia berättelsens författare vill skriva. Den slår fast att Charlies minnen verkligen är resultatet av själavandring, och med en fin slutknorr avslöjar den också varför makterna aldrig kommer låta oss bevisa att det är så här alltsammans hänger ihop.

Om man gärna vill pricka av sina Nobelpristagare så är förstås miniutgåvor på 47 sidor ett smidigt sätt att göra det på. Världens bästa historia är dessutom ganska representativ för Kipling. Berättelsen har en otvetydigt ”orientalisk” inspiration, den berör grundläggande mänskliga teman och den gör det med en viss, typisk småmysig brittisk humor.

Världens bästa historia har en söt sensmoral och en småputtig, lite tankvärd, trivsam stil. Som en god kopp te är den helt enkelt en trevlig stund. På inget sätt revolutionerande, men trevlig. Och sämre stunder kan man ju för all del ha.

Ella Andrén

Publicerad: 2009-12-05 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-30 21:53

Kategori: Recension | Recension: #3527

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?