Recension

: På vår gata
På vår gata Isaac Bashevis Singer
2003
Brombergs
8/10

En förlorad värld

Utgiven 2003
ISBN 9176089231
Sidor 256
Översättare Caj Lundgren

Om författaren

Isaac Bashevis Singer föddes 1902 (eller möjligen 1904) utanför Warszawa i nuvarande Polen och dog 1991 i Florida, USA. Han har skrivit romaner, noveller och självbiografier, bland annat Trollkarlen från Lublin, Familjen Moskat och Skuggor över Hudsonfloden. 1978 tilldelades Singer Nobelpriset i litteratur.

Sök efter boken

På vår gata har undertiteln ”Syndare och sanningssägare i min fars domstol”. Denna domstol, den judiska Beth Din, Rabbinens domstol, leds i det fattiga kvarteret i Warszawa där familjen Singer bor i början av 1900-talet av just Isaac Singers far, rabbinen.

Det innebär att människor i området som vill ha juridisk och religiös hjälp – och de båda hänger naturligtvis samman här – titt som tätt kommer instörtade i familjens lilla lägenhet, där lille Isaac girigt insuper deras berättelser. Ofta rör det sig om vigslar, förlovningar och skilsmässor, och snarare än att bara konsultera skrifterna och döma fyller rabbinen inte sällan en mycket modern roll av medlare och terapeut.

Det är en mängd färgstarka människoöden och drastiska konflikter vi får komma i kontakt med via rabbinen och hans familj. I kvarteret där de bor finns allt från heliga män, ibland i komiskt krass konkurrens med varandra, till skurkar och prostituerade. I På vår gata får vi följa dem fram till och med första världskriget ungefär, och själv emigrerade Singer till USA 1935. Det är svårt att låta bli att undra vad som hände alla de andra.

Enligt författarens inledande kommentar är nämligen På vår gata ”ett försök att kombinera två genrer – memoarverket och den rena skönlitteraturen”. Exakt hur man ska uppfatta det är ju inte lätt att veta, och bokens lyssnande, iakttagande och läsande unge Singer flyter samman med verklighetens författare som bär med sig de här människorna och deras berättelser vidare i livet och som så småningom skulle få Nobelpriset i litteratur ”för hans intensiva berättarkonst, som med rötter i en polsk-judisk berättartradition levandegör universella mänskliga villkor”.

Inte minst är familjens hem en fascinerande intellektuell miljö, lätt att tänka på som det stoff Nobelpristagare görs av. Där må vara fattigt, men där står texttolkning och diskussioner hela tiden i centrum. ”Även om jag längre fram i livet läste åtskillig filosofi hittade jag aldrig några mer övertygande argument än de som framkom i mitt eget kök”, skriver Singer.

Fadern, rabbinen, ägnar sig förstås åt intellektuella spörsmål på heltid, vilket inte lägger så lite krav på markservice och organisation från moderns sida. Men även rebbetzin är intellektuell, påläst och dotter till en känd, mycket konservativ rabbin. Åtminstone kvinnorna söker lika ofta råd hos henne ute i köket och hennes praktiska handfasthet är ibland till betydligt större nytta än några religiösa skrifter.

Det råder en mycket märklig, ofta väldigt fruktsam blandning av sträng religiositet och lyhördhet inför världen omkring i det singerska hushållet. Rabbinen själv kan å ena sidan hålla fast vid en idé som att aldrig titta rakt på kvinnor, å andra sidan komma hem barnsligt entusiastisk över ”anarkismen” i den bitterljuva lilla berättelsen ”Far blir ’anarkist’”.

Det är en egensinnigt upplagd liten berättelsesamling, På vår gata. Singer kan plötsligt introducera ett nytt motiv och bara låta det bli hängande. Eller också avslutar han, snöpligt men realistiskt, som i den inledande ”Offret”: ”Jag beklagar, kära läsare, att jag inte har någon dramatisk klimax att inrapportera. Liksom alla andra tappade jag intresset med tiden.”

Det borde vara irriterande, men blir bara personligt, humoristiskt och livfullt. Som om livet och människorna är alltför mångsidiga och energiska för att stänga inne i små berättelser. Det spretar och sprakar åt alla håll och vi kan bara komma åt små bitar i taget. Men vilka bitar.

Ella Andrén

Publicerad: 2009-12-05 00:00 / Uppdaterad: 2009-12-05 11:53

Kategori: Recension | Recension: #3528

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?