Recension

: Charlie blir en T-rex
Charlie blir en T-rex Sam Copeland
2020
Opal
9/10

Vänskap, avföring, ångest

Utgiven 2020
ISBN 9789172262126
Sidor 269
Orginaltitel Charlie Turns Into a T-Rex
Översättare Jan Risheden
Först utgiven 2020
Illustratör Sarah Horne

Om författaren

Sam Copeland kommer från Manchester men är numera bosatt i London. Han debuterade som barnboksförfattare 2019 med Charlie blir en kyckling.

Sök efter boken

Spoiler alert: En viktig del av boken Charlie blir en kyckling nämns nedan.

Äntligen är den här, uppföljaren på den inte bergmanska boken som handlar om barnångest!

Charlie blir en kyckling var ju en relativ succé chez moi och Charlie blir en T-rex verkar, om möjligt, ännu mindre bergmansk och ännu mer om ångest. Huzzah!

I Charlie blir en kyckling presenteras vi för Charlie McGuffin, en helt vanlig straight man-karaktär som förvandlas till olika djur när han får ångest. Omgiven av troperna funny man-killkompisar och Hermione streber-tjejvän försöker han hantera vardagen med en cancersjuk storebror och föräldrar så fattiga att de måste sälja huset. Hilarity ensues.

Och det är faktiskt rätt roligt och rätt spännande. I Charlie blir en kyckling fick Charlie inget drömslut, vilket gör det intressantare att läsa nästa bok. Jag undrar hur det ska sluta eftersom det inte kommer att sluta med att bovarna får sitt rättmätiga straff och hjältarna för alltid får ett avslut. Min son oroar sig för att Charlie inte ska bli en T-rex eftersom han (Charlie) inte blev en kyckling någon gång i första boken. Det blev inget avslut och frustrationen var total, jag kan bara likna det vid den kollektiva upplevelsen av när vi tveksamt satte oss framför Twin Peaks tredje säsong och svor att vi allesammans skulle lyncha Lynch om han snuvade oss på konfekten closure igen. Resan är lång till den potentiellt fruktansvärda besvikelsen där Charlie blir allt möjligt utom det utlovade, då man äntligen får klia på den där kittlande nerven som väntar på förvandlingen och tillfredsställer. Med andra ord kan man säga att om Charlie blir en kyckling inte var bergmansk är Charlie blir en T-rex inte lynchsk.

Kommer Charlie att tappa bort sin mänskliga identitet och slita barn i stycken när han förvandlas till en isbjörn? Kommer storebrors cancer att komma tillbaka? Kommer skolmobbaren att lyckas youtuba en video där Charlie förvandlas till lite allt möjligt? Kommer Charlie behöva byta skola och börja i en pojkskola där ingen av eleverna får ha tröja på sig? Kommer Charlies pappa ha råd med en bil så att hela familjen slipper stå och vänta på bussen i snöblandat regn och grått slask på gatan hela tiden? Svaret på alla dessa frågor utlovas, men levereras kanske inte. Shazam!

Lisa Kennedy

Publicerad: 2021-03-05 00:00 / Uppdaterad: 2021-03-04 22:43

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #8392

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?