Recension

: Blandat blod
Blandat blod Katarina Mazetti
2008
Historiska Media
6/10

Vikingasaga där efterordet inspirerar mest

Utgiven 2008
ISBN 9789185873371
Sidor 254

Om författaren

Katarina Mazetti föddes 1944 i Stockholm och är förutom författare även radiojournalist och skribent. Hon debuterade 1988 med barnboken ”Här kommer tjocka släkten” och fick sitt stora genombrott 1998 med ”Grabben i graven bredvid”.

Katarina Mazetti – Författarens hemsida.

Sök efter boken

Kommersialism och folkbildning går hand i hand på ett nästan rörande sätt när fackboksförlaget Historiska Media inleder sin nya satsning på skönlitteratur. Förlaget, som framgångsrikt nischat in sig på en ganska traditionell, ”kungar och krig”-inriktad historieskrivning, har knutit till sig populära författare för att skriva varsin del i en planerad släktsaga som ska sträcka sig genom Sveriges historia. Först ut är Katarina Mazetti, vars Blandat blod har fått en utformning värdig vilken kioskroman som helst – komplett med ett par riktigt pinsamma korrekturmissar – och försetts med det specialframtagna släktvapnet som riktigt andas framtida merchandising.

Mazetti är en trivsam, humoristisk och engagerad författare som uppenbarligen läst på och förälskat sig i arkeologi och vikingatid. Hennes efterord om historisk relevans, spännande forskning och utflyktsmål hör till det mer givande, medan romanen i sig inte riktigt får utrymme och djup nog att fånga sin läsare. Mazetti skriver på drygt 200 sidor ett epos av en typ som brukar landa i tegelstensformatet, ett ödesmättat möte mellan en båtbyggande vikingafamilj från Blekinge och en sidenhandlardotter från Kiev. Här finns mystiska försvinnanden, rivaliserande bröder, sjörövare, belägrade städer, främmande unga damer och kärlekstrianglar.

Här finns också en ambitiös och djupt sympatisk vilja att på bred front göra upp med en av de mest unkna historiska myterna vi har i Sverige: den nationalromantiske vikingen. Mazetti betonar frånvaron av nationalstater och mångfalden av impulser, kulturella såväl som genetiska. Hon lyfter fram kvinnornas starkare ställning i det förkristna samhället och hinner med en hel del välförtjänta skratt på de kristnas bekostnad. På så sätt är hon spännande och på så sätt knyter hon an till en tradition som kanske inte – ännu – frambringat några litterära mästerverk, men som ideologisk sett är svår att underskatta.

Textutdrag (Visa/göm)

Ella Andrén

Publicerad: 2008-10-25 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-15 21:36

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3088

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?