Recension

: Justin Case
Justin Case Meg Rosoff
2008
Brombergs
7/10

Donnie Darko har flyttat till England

Utgiven 2008
ISBN 9789173370240
Sidor 243
Orginaltitel Just In Case
Översättare Helena Ridelberg
Först utgiven 2006

Om författaren

Meg Rosoff föddes 1956 i Boston och arbetade inom media och reklam innan hon debuterade med ungdomsromanen Så har jag det nu. Numera bor hon i London. 2016 tilldelades Rosoff världens största barnlitteraturpris, svenska ALMA-priset. I böckerna om hunden McTavish riktar hon sig mot åldersgruppen 6 – 9 år. Gudars like och Med sådana vänner är liksom debutboken skriven för åldersgruppen unga vuxna.


Foto av Joan Goldsmith

megrosoff.co.uk – författarens hemsida.

Sök efter boken

David Case, 15 år, räddar en dag sin ettåriga lillebror Charlie från att ramla ut från fönstret. I allra sista stund får han tag på Charlie, och David överväldigas av tanken på vad som hade kunnat hända. Efter detta är han övertygad om att ödet är ute efter honom och han bestämmer sig för att försöka fly. Han byter namn till Justin (ja, ni fattar ordvitsen? Just in case.) och köper konstiga kläder på second hand och försöker bli en helt annan människa. Ödet (som får en egen röst som bryter in emellanåt) går dock inte att fly ifrån.

Justin går in i någon sorts depression med psykotiska drag; han uppfinner en fantasihund och ser pratande kaniner, och är på ett tonårsmässigt sätt helt uppfylld av sig själv och sitt eget elände. Fler olyckor händer: ett flygplan kraschar på exakt det ställe Justin stod på en minut tidigare och detta leder honom in ännu längre i sin egen misär. Justin är förvirrad och deprimerad och väntar på katastrofen som han är övertygad om kommer hända. Kring sig har han Agnes, bohemisk "äldre kvinna" (dvs. 19 år) som fotograferar honom, och geniet Peter som ser allting med glasklar logik, samt Peters lillasyster Dorothea som är en av få som når in till Justins förvirrade psyke.

Till en början tycker jag upplägget känns sökt och lite stolpigt. Justins reaktioner verkar överdrivna och det faktum att "ödet" får egen röst gör att jag får lite för mycket skrivet på näsan. Men det tar sig. Det tar sig ordentligt. Andra hälften av boken läser jag i flygande fart och det är en uppfriskande annorlunda beskrivning av en tonårings svårigheter med omgivningen och sig själv.

Talande kaniner, kraschande flygplan och deprimerande tonåringar gör det oundvikligt att dra paralleller till filmen Donnie Darko. Jag har ingen aning i ur vilken mån författaren har inspirerats men otydligheten i vad som är psykos och vad som är ödet personifierat är samma och fungerar nästan lika bra i boken Justin Case som i filmen Donnie Darko. Och att jag säger nästan lika bra är inget dåligt betyg till Justin Case, bara så vi är på det klara med den saken.

Stina Sigurdsson

Publicerad: 2008-02-18 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-04 23:12

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2817

6 kommentarer

"Och att jag säger nästan lika bra är inget dåligt betyg till "Justin Case", bara så vi är på det klara med den saken."

WORD!

Robert Oregistrerad 2008-02-18 08:09
 

Kan inte annat än hålla med, blev helt fast i boken och var uppfylld av den flera dagar efter att den var utläst. Passar ung som gammal.

Josefine Oregistrerad 2008-10-03 23:25
 

Va fan den boken suger

hejsanson Oregistrerad 2009-06-01 17:22
 

[…] DB / The Guardian / SvD […]

Dödsmärkt | Rader Oregistrerad 2014-08-01 07:33
 

[…] Hon har bl a skrivit ”Justin Case”, som finns att låna på skolbiblioteket. Länk till recension […]

Astrid Lindgren Memorial Award | Linbibblan Oregistrerad 2016-04-06 10:23
 

[…] som bloggat om boken är Sara pepparkaka, Flygarens bokblogg, Bokhora, Dagensbok och Helenas […]

”Justin Case” av Meg Rosoff – TinaO Oregistrerad 2017-11-15 16:56
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?